7.2.2022

Helmikuun ensimmäinen maanantai

#suuntanaomavaraisuus

Taas on kuukausi vierähtänyt ja on yhteispostauksen aika, yhteispostauksia luotsaavat tuttuun tapaan Tsajut ja Korkeala. Tällä kertaa kerromme kuulumiset ja miten viimevuoden kokeilujen kävi. Heinäkuussa 2021 kerroimme kokeiluistamme näin: *klik*  Tämän kirjoituksen lopusta löydät tuttuun tapaan linkit muiden omavarais bloggaajien kirjoituksiin.

 

Tunnustettakoon, että piti ihan itsekin varmistaa mitä viime vuonna kokeiltiin 😊 Kasveista kokeiluun lähtivät jauhomaissi ja pesusienikurkku. Pesusienikurkun tarinan kerroinkin jo tuolloin heinäkuussa, se oli siis melkoisen lyhyt kokeilu ja he nyypähtivät kuumalla ikkunalla, tähän Jovelan Johanna osasikin kertoa, että pesuhuonekurkkua ei kannata pitää ikkunalla, ne kyllä tarvitsevat valoa, mutta eivät kestä suoraa paahdetta.

 

Jauhomaissia tuli kivasti, vaikken tiedä mitä sillä tekisin, mutta… ainakin ne ovat kauniita

                               


Biolan-lämpökompostori, joka on nyt ensimmäistä kauttaan meillä käytössä. Kesällä tosiaan kaikki vaikutti ihan hyvältä, tyhjensinkin sitä puolilleen jossain vaiheessa, mutta sitten ei lähtenyt enää käyntiin, saattoi olla jo liian myöhäistä se tyhjennys ajankohta, koska heti pakkasten tullen koko höskä jäätyi. Tosin täytyy myöntää, että oli niitä muita kiireitä ja vammautumisia, joten en niin ykkösasiana vahtinut ja hellinyt kompostorin sisältöä. Kaikessa hiljaisuudessa hain bokashi ämpärit keittiön nurkkaan takaisin ja siirryin ihan vanhasta muistista täyttämään niitä. Kevään tullen pitää paneutua jälleen biolanin henkimaailmaan, ottaa pissapotta kauniisti käteen ja käyttöön, eiköhän se siitä.

Mansikoille rakennettu ”suojahäkki” toimi hyvin, se taisi olla niitä viime vuoden parhaita saavutuksia ylipäätään tällä tontilla. Jos siinä jotain muuttaisin, niin katto osuudelle tukirakenteet ja kananverkko. Nythän kattona on vaan ”rastasverkko” – en olisi ikinä uskonut, miten paljon sellainenkin voi kerätä lunta, eli saattaa vielä pettää jostain kohden ennen kevättä. Toivotaan kuitenkin, ettei niin käy!Puiden kaatoa on pikkuhiljaa aloiteltu, ensi talvi on siis jo mielessä ja tulevaisuus! Vasen jalka on syksyn ja alkutalven tärskyissä muuttunut kovin viluisaksi, mutta aika mukavasti se jo kestää lumihommat ja metsässä rämpimiset, vaikka välillä vähän oikuttelee ja osoittaa varsinkin pitkän rupeaman jälkeen selvää väsymistä ja pientä kipua toisinaan.  Siitähän tämä etätyö (toivottavasti se jatkuu) on mukavaa, että voi huoletta olla polvenlämmittimissä työpöydän äärellä miettimättä näyttääkö se sopivalta vai ei!

 
Tänään päivän pituus on jo 8 h 18 min, se on lähes 3 tuntia enemmän, mitä talvipäivän seisauksena oli. Ja millaisista päivistä sitä onkaan saatu nauttia, tosiasiassa monenlaisista: kylmistä,  harmaista ja tuiskuisista, mutta sitten ne päivät, kun aurinko on hohtanut hangilta ovat kyllä korvanneet harmaiden päivien ankeutta. Tokihan siinä samalla on paljastunut, miten ikkunat jäi pesemättä syksyllä ja kuinka paljon sitä pölyä onkaan kertynyt – vaan pistänpä takin päälle ja kengät jalkaan ja lähden ulos!

 

Tästä pääset muiden omavaraistelijoiden kirjoituksiin:

Kasvuvyöhyke 1

Apilankukka                 Jovela                             Kakskulma 

Kasvuvyöhyke 2

Sarin puutarhat             Omavarainen elämä              Pilkkeitä Pilpalasta                 

Kasvuvyöhyke 3

Tsajut                           Rakkautta ja maanantimia 

Villa Varmo                 Evil Dressmaker                 Sanni ja farmi 

Kasvuvyöhyke 4

Puutarhahetki             Korkeala

Kasvuvyöhyke 5

Kasvuvyöhyke 6

Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo 


8 kommenttia:

 1. Etätyöstä on tosiaan paljon etua! Itsekin juuri pohdin samaa blogissani. Tsemppiä polven kanssa - kurjasti voi moneen tekemiseen vaikuttaa tuollainen fyysinen haitta.

  VastaaPoista
 2. Minä aloin myös perehtymään lämpökompostointiin viime kesänä. Eihän se lähtenyt ollenkaan toimimaan! Sitten kaivelin kaikki töönät sieltä ulos ja kokosin uudelleen. Oli liian märkä. Alkuun näyttikin ihan hyvältä ja lämpö nousi. Sitten tuli kylmät kelit ja komposti jäätyi. Katsellaan sitten uudemman kerran sen vointia, kun se joskus sulaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eli meillä on paljon yhteistä, sitä sulamistaha ntässä vartoillaan. Aurinko kyllä paistelee lupaavasti, vaan on tuolla ulkona pirsanan kylmä viiman johdosta.

   Poista
 3. Nuo inkamaissit voi kuivata ja niistä voi tehdä poppareita ihan tavalliseen tapaan tai jos sulla on riittävän tehokas yleiskone, kuivatut jyvät voi jauhaa ihan tavalliseksi maissijauhoksi vaikka leivonnassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Johanna tästä vinkistä! Ihana kun aina joku tietää paljon enemmän, kuin itse ja jakaa tietoa :)

   Poista
 4. Tuo on kyllä kanssa ihan oma taiteenlajinsa, tuo kompostien kanssa puljaaminen! Ihanaa, kun päiväkin taas pitenee. Tänäänkin oli sellainen auringonpaiste, että oikein iloisena morjestelivat ikkunalaseissa kissojen nenänjäljet sun muut :D

  Tsemppiä polven kanssa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sanni! Se on kyllä kumma tuon auringon paisteen kanssa, miten sitä talven vartoo ja jahka päästän tähän, että se toisinaan iloisesti paistelee, niin nopeasti vetää verhot kiinni, ettei ahdistu niistä pas....sta ikkunoista :D

   Poista

Kiitos palautteestasi!