5.7.2021

Heinäkuu 2021

Heinäkuun yhteispostauksessa kerromme  tämän vuoden uusista kokeiluista, 
liittyivätpä ne sitten kasvimaalle tahi muulle elämän saralle.  Tämä yhteiskirjoitus on osa tsajut-blogin Sadun ja Korkealan Heikin luotsaamaa yhteispostaus -sarjaa, joka kuukauden ensimmäinen maanantai julkaistaan ennalta, yhdessä päätetystä aiheesta ja kertoillaan muita kuulumisia. Linkit muiden bloggaajien kirjoituksiin löydät tekstin lopusta. Antoisia lukuhetkiä!
Kirjoittelen tätä postausta kesän tähän asti kuumimpina ja ehkä viileimpinä päivinä, jotka osuivat juhannuksen molemmin puolin. Vaikka kasvimaa on ollut tänä vuonna sivuroolissa elämässä, on kuitenkin jotain saatu sielläkin aikaiseksi. Esikasvatukseni ovat tavalleen sujuneet niin, että homma on pitänyt tehdä vähintään kahdesti, eli tuuppaan siemenet aina liian aikaisin multiin ja kun taimet ovat siirtokunnossa, ei maa ulkona ole vielä niin lämmin, että sinne voisi mitään laittaa. Niinpä taimet kuolevat kuivuuten tai märkyyteen, roihahtavat liian pitkiksi ja honteloiksi tai jotain muuta, lopulta ne menehtyvät hoitamattomuuteen ja sitten laitetaan uudet siemenet ja hyvin ehtii. Tänä vuonna toppuuttelin itseäni ja pistinkin vain uusia kokeiluja jauhomaissia ja pesusienikurkkua. Kaikki kylvin yhtäaikaa, maisseista iti lähes kaikki, siirsin ne isompaan laatikkoon reiluun multaan ja lopulta leikkimökkiin. Pesusienikurkun kuudesta siemenestä iti kolme, 

Pesusieni kurkku oli aurinkoisimmassa ja lämpöisimmässä paikassa mitä torpasta löytyy, olohuoneen ikkunalla, kolme kaunista tainta omissa purkeissa ritirinnan ja kuinka ollakkaan, kaksi kuoli. En vaan käsitä mitä niille tapahtui. Jollain tapaa sitten into laantui kaikkeen mahdolliseen ja viikkoa ennen juhannusta, vein leikkimökkiin jotain ja huomasin kauhukseni, että maissit ovat yhä siellä, hengissä ja mukavan mittaisina, mutten ollut niitä kastellut ties koska. Kastelin runsaalla kädellä, käänsin ikkunaa kohden toisen sivun, jolla oli lyhyemmät kasvit selkeästi. Seuraavana aamuna sitten maan kimppuun - älyttömän kuuman aamupäivän aikana istutin ne maahan. Taimet olivat luokkaa 30 - 60 cm ja helle senkun jatkuu....Uudeksi kokeiluksi voitaneen kohdallamme laskea myös biolan kompostorin käyttöönotto keväällä. Biolanista ehdein pientä kokemusta syksyllä saada kuolinpesän nurkissa, kun tyhjentelin isän kaappeja, komeroita ja jääkaappia ruuista ja säilykkeistä. Lisäsin oksia ja puiden lehtiä, mitä nyt milloinkin käsiini osui, hurjimmillaan mittarin mukaan lämpöä oli yli kuusikymmentä astetta, se tuntui ihan käsittämättömältä, koska olin sinne dumpannut jopa jenkkikaapin pakastimesta marjoja heti kun sen verran oli purkit lämmenneet, että sisältö irtosi ilman työkaluja.


Enivei, kokemus oli niin rohkaiseva, että oma biolan huitaistiin kuntoon ja käyttöön. Ongelmia olisin näköpiirissä ihan heti, mitä sinne laitetaan, kun ruokajätettä ei meiltä juuri jää? En minä voi pakastinta ja kaappeja tyhjentää kotona ihan vaan siitä ilosta, että on jotain laittaa kompostoriin muhimaan, enhän :D. Sama ongelmahan meillä on ollut tuon bokashin kanssa, kun yksi ämpäri kestää täyttyä kuukausitolkulla. Sinne on nyt lopulta mennyt kahvinsakat, satunnaiset perunan, porkkanan, muiden juuresten, kananmunien ja hedelmien kuoret (valitettavasti huomaa myös sen, että viimeinen vuosi on aika pitkälti eletty eineksillä, vaikka kerrankin perunaa oli kellarissa todella paljon, niin aika harvoin olen talven aikana jaksanut tehdä niistä jotain),  kuihtuneet kukat ja lehdet sisäkukista. Ulkona laitettavaa tuntuu kertyvän paremmin, vaikka kasvimaalta rikkaruoho yms jäte jääkin puutarhakompostiin, mutta ruohonleikkurin ajopöydän alaosa siivotaan joka ajokerran jälkeen, sieltä tulee melkopaljon märkää ruohovihreää, sekä perennapenkkien satunnaiset rikkaruoho nyppimisjätteet, välillä kuivia puista tippuneita oksia, satunnaisesti haketta jne. Sinne päätyi myös perunaa, joka jäi kylvöstä yli, olen laittanut pienissä erissä ja väliin aina jotain muuta. Lämpötila on seilannut 30 - 65 asteen välillä, ja hyvin huomaa, että jos on liian monta päivää välissä, ettei lisää mitään, alkaa selvästi jäähtyä, varsinainen tamakotzi siis tuo masina. Perunoita hänelle riittää vielä joksikin aikaa syötettäväksi. Olen koittanut ilmata, tarkkailla kosteutta ja kaikkea muuta, mitä sitä nyt pienen lapsen kanssa pitää muistaa tehdä:) Ja ollut hämmennyksissä, kun kerran tuo tuli jo lähes täyteen - lämmöt ei lähteneetkään heti nousuun ja mietin, että mitäs nyt, pitääkö se tyhjentää, vaan sitten humpsista lämmöt nousi ja pinta humahti alemmas yks kaks. Jos oli aikoinaan jännittävää, kun huusholliin tuli ensimmäinen mikroaaltouuni, mutta kyllä tämä biolanin sielunelämä on vähintään yhtä jännittävää seurattavaa!!!


 Meillä on marjapuskien lintusuojina ollut yleensä verkot, ilmeisesti niitä ei ole osattu koskaan asettaa oikein, koska niihin on jäänyt pikkulintuja ihna järjettömän paljon, osa on saatu pelastettua (seurauksena verkossa miehen mentävä aukko) mutta sitten on ollut niitäkin tapauksia, että lintu on havaittu liian myöhään ja on jo ehtinyt nääntyä. Ja verkot ovat nimenomaan olleet nitä nykyaikaisia, joihin lintujen ei pitäisi jäädä kiinni.  Eniten harmittaa ne linnut, jotka ovat hyönteissyöjiä, eli joista ei marjoille olisi ollut mitään haittaa, ovat vaan eksyneet hyönteisten perässä verkkoihin.


Viime vuonna marjapuskiin ei laitettu enää mitään, mutta mansikoita koitettiin jotenkin suojata. Huonolla menestyksellä, joku ne mansikat nimittäin söi, joku kertoi supikoirien olevan erityisesti mansikan perään. Tarkoitus ei ollut mitään virityksiä tänä vuonna laittaa, mutta sitten näkyi että raakileita on todella paljon, joten mietittiin, miten sato pelastetaan omiin suihin.  Mansikoita on nyt 24 metriä, eli ei mitenkään paljoa, alana n. 2*8 m. Ajatuksena oli, että ratkaisu on sitten useamman vuoden kestävä, eikä niin, että joka vuosi viritetään jotain alusta alkaen. Minulle on myös tärkeää, että selkää saa kerätessä välillä oikaistua matkan varrella, ilman että kontataan jostain putkesta ulos.  Isäntä muisteli, että pari vuotta sitten pistettiin nuoria haapoja poikki ja ne parimetriset pätkät on edelleen metsän reunassa. OuJeee! Kun kokeilujen makuun on päästy, niin päätettiin jatkaa... 


kuva: Disney

Ajatus oli, että tolpat nopeesti pystyyn ja niihin 150 cm korkea kananverkko, vaan sitten piti alkaa kattamaan ympärillä olevaa aluetta, johon jatkossa ei niin vaan raivaussahalla mennä ja tietysti alle monta kerrosta sanomalehteä, siinä menikin yksi ilta mukavasti. Sitten huomsin, että mustaherukat jää aika pineen väliin risuaidan ja uuden aidan väliin, joten sinnekkin piti kattaa alue, sinne päätyi vanhoja turhia mattoja alle, kului toinen ilta. Sitten huomattiin, että ehkä tulisi kestävämpi, jos laitetaan tolpasta tolppaan vielä ylä- ja alajuoksut laudoista, saisi verkon kiinnitettyä tiheämpään, kolmas ja neljäs ilta. Viimein sitten päästiin itse verkko kiinnittämään, "katoksi" kiristettiin ihan perus rastasverkko - ainakin se on nyt niin kireänä, ettei siihen pitäisi minkään linnun tarttua. Mutta jälleen kerran - ensin oli nopea idea, joka sitten kasvoi ja kasvoi matkan varrella viikon mittaiseksi projektiksi.


Ainakin toistaiseksi mansikat ovat päätyneet oman suuhun :) Sadon määrästä olen yllättynyt, niitä tosiaan tulee litratolkulla ja isoja (kuvan astia 3 l)


Kasvimaalla kukkii sulassa sovussa kylvetyt ja "rikkikset" - tärkeitä kaikki. Viime vuonna hankkimani keltainen siankärsämö viihtyy mainiostiMukavaa alkanutta heinäkuuta sinulle :)


Linkit muiden postauksiin:

Vyöhyke 1

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/heinakuu2021/

Apilankukka https://www.apilankukka.fi/suuntana-omavaraisuus-2021-osa-7-mehilaiset/

Sateenkaaria ja serpentiiniä https://www.sateenkaariajaserpentiinia.fi/2021/07/uusia-kokeiluja-omavaraistelun-suhteen.html

Kakskulma https://kakskulma.com/uuden-pihan-kasvatuskokeiluja/

Vyöhyke 2

Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2021/07/heinakuu-2021.html

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2021/07/tomaatit-vattumaalla-kokeilu.html

Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2021/07/satokausi-alkoi.html

Vyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus2021-osa-7/

Mummon kirja https://mummon-kirja.blogspot.com/2021/07/kokeiluja.html

Torpan tyttö https://torpantytto.com/2021/07/05/uusia-kasveja-ja-kokeiluja/

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2021/07/suuntana-omavaraisuus-2021-osa-7-uusia.html

Caramellia https://caramellia.fi/heinakuu2021/

MetsäHeini https://metsanheini.wordpress.com/2021/07/05/kesan-uudet-tuttavuudet/

Luomulaakso https://luomulaakso.fi/?p=21379

Vyöhyke 4

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2021/07/unelmana-omavaraisempi-elama-uusia.html

Korkeala https://www.korkeala.fi/kokeiluita-ja-kokemusta-21/

Vyöhyke 5

Vyöhyke 6


Vyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2021/07/05/7-heinakuu-uudet-kokeilut-kasvimaalla/

7 kommenttia:

 1. Hieno aitaus mansikoilla!Parin vuoden päästä, kun mansikoista aika jättää,sinne voi perustaa vaikka kesäkanalan! Tulee maa huollettua samalla uusia kasveja varten.

  VastaaPoista
 2. Vitsi miten upea mansikkakaappi! Haaveilen samanlaisesta, tai matalemmasta, mutta missä on katto saranoitu

  VastaaPoista
 3. Voi ei, onpa harmi, että menetit hyvään alkuun päässeet pesusienikurkut, mutta luulen arvaavani syyn. Se oli se ikkuna. Vaikka pesusienikurkut trooppisina kasveina rakastavat valoa, lämpöä ja kosteutta, nuoret taimet eivät kestä suoraa paahdetta, vaan palavat ja kuivuvat kasaan. Niin kävi itsellenikin yhtenä vuotena. Valoa siis kyllä, mutta ei suoraa paahdetta ja hyvä tulee :) Ensi vuonna sitten uudelleen siementä multiin vaan :)

  Ihanaa kesää sinne :)

  VastaaPoista
 4. No nyt on kyllä kadehdittavan upeaa mansikkasatoa! Mun puoliso on tehnyt oman mansikkaviljelmänsä lavakaulukseen ja nikkaroi päälle rimasta plus verkosta suojan. Nyt tuli heti inspiraatio laajentaa viljelmiä :)

  VastaaPoista
 5. Kompostorin sielunelämää ei aina ymmärrä, mutta pääasia on, että se toimii.
  Upea aitaus mansikoilla. Ja hieno mansikkasato.
  Harmittaa nuo sinun pesusienikurkut. Vaan tekevälle sattuu.
  Ihan joka vuosi joku kasvi tuottaa minullekin pettymyksen.

  VastaaPoista
 6. Varastossa olisi entisten omistajien rastasverkkoja mutta en kestä ajatustakaan lintujen repimisestä niistä. Laitan mansikoiden päälle kanaverkkoja ja yritän kilpailua punaisten viinimarjojen poiminnassa rastaiden kanssa.

  VastaaPoista
 7. Upea suoja mansikoilla. Ja kuulostaa niin tutulta tuo projektin kasvaminen 😊

  Satu - Tsajut

  VastaaPoista

Kiitos palautteestasi!