7.3.2022

Maaliskuun ensimmäinen maanantai

Kuukauden ensimmäinen maanantai ja #suuntanaomavaraisuus postausten aika. Aiheena piti olla ”kaksi vuotta nykyistä normaalia”, mutta maailman nykytilanteen vuoksi aiheeksi vaihtui viimetingassa lennosta ”miten lisätä omavaraisuutta?” ja kuukauden kuulumiset. Luotseina toimivat monivuotiseen tapaan Tsajut ja Korkealan Isäntä, kirjoituksen lopusta löydät linkit muiden omavaraistelijoiden postauksiin, antoisia lukuelämyksiä 😊

Kohta kuluneet kaksi vuotta ovat muuttaneet maailmaa ja omaa elämää suuresti. Viimeiset vajaat kaksi viikkoa ovat muuttaneet maailmaa ja omaa suhtautumista entistä enemmän, tai pikemminkin vahvistanut vanhoja ajatuksia.

Minulla on hyvin vahva tunne siitä, että tämän hetken tilanne ja kuinka pitkälle se jatkuukaan, tulee vaikuttamaan vuosikausia eteenpäin. Vaikka tilanne ratkeaisinkin rauhaan, tapahtumien seuraukset tulevat tuntumaan pitkään, eikä kaikkien näiden parinkaan yhä jatkuvien korona vuosien jälkeen tule mikään olemaan ennallaan. Jo ensi talvena saattaa kauppojen valikoima olla hyvinkin rajattua ja monista artikkeleista todellinen pula.

Viimeistään nyt kannattaa miettiä, miten lisätä ainakin ruoka omavaraisuutta tai jopa aloittaa ihan nollista.

Unohda kasvatuksessa ajatus neliöistä ja keskity kuutioihin!

Kerroksia, päällekkäisyyksiä, kypsymisen ajastusta.

 

Maata ei tarvitse olla hehtaaritolkulla, pienellä tontilla/rivitalopihalla voi kasvattaa kerroksittain. Omenapuun alle mahtuu marjapuska, jonka alle voi istuttaa mansikoita, nämä kaikki kypsyvät eri aikaan, kaikista ehtii saada satoa tuhoamatta ja tallomatta viimeistä kypsyjää.

Betonipaljut, ämpärit, ruukut ja amppelit ovat oivia kasvatuspaikkoja, amppeleita voi ripustaa myös puiden oksille. Betonipaljussa on riittävä multatila perunoille, kurkuille, kurpitsoille ja tomaateille, jos pohjaan iskee muutaman reijän ei ole vaaraa liikakastelustakaan. Ja perunahan ei vettä tarvitse kuin keitettäessä 😊.

Kuva: Kodin Pellervo


Kasvihuone ei ole välttämätön esim. tomaatille, avomaanlajikkeita löytyy siitäkin. Lämpimät seinustat soveltuvat hyvin niin tomaatille, kuin viinirypäleille.

Nyt ehtii vielä hyvin miettiä ja valmistautua siihen mitä kesällä/syksyllä haluaa itsekasvattamaan nauttia. Tee naapurin kanssa yhteinen suunnitelma, vaihtakaa siemeniä/taimia/satoa keskenänne.


Mieti omat tarpeesi ja toimi niiden mukaan

Jos et syö sipulia, ei sitä kannata kasvattaa.

 

Luonnonyrtit puskevat pintaan jo aikaisin keväällä, niitä kannattaa hyödyntää ja jättää kaupan aneemiset salaatit kauppaan. Ja syksyllä kannattaa suunnata metsään: sienet ja marjat odottavat kerääjiä. Muista, että poimit vain varmasti tunnistettuja kasveja, marjoja ja sieniä. Käy yrttikurssi, marjakurssi ja sienikurssi – tai edes jokin niistä, toimi kaverin kanssa kimpassa, mitä kukakin opettelee milläkin kurssilla ja opetatte toisianne!

Ole realisti, mieti valmiiksi, miten ja mihin säilöt talven varalle. 

Kuivaus, sokeri, suola, etikka, hapatus!Omat kuukauden kuulumiset:

Vielä tammikuussa kirjoitin, miten tänä vuonna laitetaan vain välttämätöntä kasvamaan ja kesannoidaan osa maasta ja keskitytään maanparannukseen. Niin laitetaan ja keskitytään, mutta viimeaikojen tapahtumien vuoksi maahan laitetaan sitä välttämätöntä vähän enemmän, mitä aluksi kaavailin.  Maanparannusta on silti pakko tehdä, tammikuussa kaavailtu ”Hiekkaa, turvetta, heinää, olkea ja kaikkea reilusti, humusta on saatava tuohon saveen” – alkaa ajatuksissa kääntyä myös siihen, että käännän takkini nurin, vedän ostohousut jalkaan ja haen pussimultaa, jota parantelen vielä kompostilla ja bokashilla ja sekoitan savimaahan. Olen nimittäin aina ollut mullan ostamista vastaan, mutta nyt aika ei vaan riitä odotella, että luonto avustettuna hoitaa omaantahtiinsa hommat. Puiden kaadon jäljiltä olen metsästä kerännyt latvuksia ja oksia, ne päätyvät mullan alle lahoamaan, tehdään kunnon lasagne-penkki.

Maahan päätyy kasvamaan ainakin perunaa, porkkanaa, sipulia ja punajuurta. Avomaankurkkua tulee johonkin sekä  tomaattia ja paprikaa myös. Kyllä olen päättänyt lopettaa valitukseni siitä, ettei ole kasvihuonetta ja sovellan, sovellan niin vietävästi – laitan ne vaikka sänkyyni kasvamaan, jos ei muualta nurkista lämmintä paikkaa löydy. Mietin jo leikkimökista repiä laudoitusta yhdeltä seinältä pois ja laittaa siihen lasia tai kasvihuonemuovi.Helmikuu kului nopeasti, lumimäärä vaan on haitannut vähän kaikkea tekemistä ja jos taivaalta ei ole satanut uutta, niin sitten on ollut kova pakkanen tai mieletön viima ja vaihtoehtoisesti välillä on satanut vettä, perin kummallista talvea on pidellyt, vaan nytpä onkin taittunut jo kevään puolelle, päivisin varjossa on ollut jo jopa +4, vaikka yöllä muutama pakkasaste, niin sulattelee lunta silti ja pakkanenkin sopivissa määrin kuivaa päivän sulatuksia pois. Ja vaikkei nuo lämpöasteet varjossa niin suuria olekaan, mutta auringossa onkin sitten ihan toista, lämpökompostorikin ilmoitti viikko sitten olevansa hengissä ja näyttää huimia +25 lukemia. Jippii! Talvilomaa vietettiin viimeisellä viikolla ja hommat ei juurikaan edennyt, juuri silloin osui kaikki mahdolliset sään vaihtelut tännepäin, mutta toisaalta, emme ole lomaa viettäneet vuosiin, niin ihan hyvää teki olla myös oikealla lomalla, vaikkakin tekemättömät työt painoi mieltä.
Puuhommat on edenneet tasaisesti kelien mukaan, lähes puolet kaadetuista puista on jo saatu ”puutinkille” pätkittynä 90 cm pätkiksi odottamaan halkaisua, osa odottaa vielä metsässä niitä parempia aikoja. Halkaisun makuun päästiin eilen, on vähän sellainen pelko molemmilla persiissä, että kaikki pitäisi saada valmiiksi, kun ei tiedä mitä tapahtuu. Koronakin vaanii osaltamme yhä jossain, tällä hetkellä hyvinkin lähellä on hyväkuntoista väkeä kaatunut voimattomana petiin eli on vaan ajan kysymys koska omat hommat on taas jumissa.


Alla linkit, joista pääset muiden kirjoituksiin:

Kasvuvyöhyke 1

Apilankukka                       Kakskulma                            Jovela 


Kasvuvyöhyke 2

Oma tupa, tontti ja lupa                   Sarin puutarhat                     Pilkkeitä Pilpalasta 


Kasvuvyöhyke 3

Tsajut                                         Villa Varmo                            Harmaa torppa 

Majalevon pientila                        Caramellia                             Sanni ja farmi 

Rakkautta ja maanantimia 


Kasvuvyöhyke 4

Puutarhahetki                                 Korkeala 


Kasvuvyöhyke 5

Korpikuusen tila 


Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo 


10 kommenttia:

 1. On hyvä muistaa tuo kerroskasvatus! Ja kaikki risatkin ruukut ja saavit ja astiat kannattaa hyödyntää.
  Meillä tomaattia ei voi avomaalla kasvattaa. Perunapitäjässä perunaruttoa on kaikkialla, eikä tomaatti sen vuoksi ikinä ehdi valmiiksi avomaalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikävä juttu tuo perunarutto! Kerroskasvatus on kätevää, kun kaikki paikat ei ole suotuisia isollakaan pihalla, niin pitää hyödyntää täydellä teholla ne suotuisat paikat.

   Poista
 2. Jos asuisit lähellä, tarjoaisin täältä savimaan parannukseen kärrykaupalla vuohien pehkua ja hevosten lantaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sans muuta! Luulen, että pitää ottaa hevonpeetä tänne palamaan, vaikkei siitä vielä tänä kesänä iloa olekaan, mutta on sitten valmiina seuraavaa varten. Sitä lähistöllä on, purupitosta, mutta kumminkin..

   Poista
 3. Kummasti on minullakin vähän suunnitelmat kasvatusten suhteen muuttuneet. Ensin mietin, etten laita ihan niin paljoa kaikkea tänä kesänä, koska olen koko kesän töissä muualla. Taidan sitten kuitenkin laittaakkin vähän enemmän!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se mieli muuttuu itsekullakin. Vaikka jotain epäonnistuisikin, niin on kuitenkin isompi onnistumisprosentti varmasti, kun vähemmillä kylvöillä.

   Poista
 4. Hienolta näyttää teidän puuhommat! Meillä ei olla vielä läheskään noin pitkällä, mutta kunhan lumet sulaa, isäntä alkaa kaadettujen puiden halkaisun ja päästään kohottamaan kuntoa risusavottaan. Ihanaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olikin kuin joku siunaus, että tänä talvena ollaan oltu ajoissa noiden puiden suhteen. Kaikki kaadetut saatiin metsästä pois ja halkelemattakin jäi vaan pieni määrä, kun iski tuo iso K meille, minä olen jo jonkinmoisessa toipumisvaiheessa, mutta mies on edelleen petissä.

   Poista
 5. Meilläkin on "palju-perunoita" vähän joka puolella, jopa ihan pirtissä...saa uutta perunaa aikaisin �� Suomi on pitkä maa ja olisikin ihanaa, jos saisi laittaa tomaattia ulos kasvamaan...��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pirtissä taitaa olla se oikea paikka, siellähän ne jatkojalostetaan :) Voisi ehkä saunan lauteiden alle jommosenkin paljun virittää nyt ensihätään.

   Poista

Kiitos palautteestasi!