2.1.2022

Tammikuun ensimmäinen maanantai

Tästä se taas lähtee, uusi vuosi täynnä toiveita, haaveita ja unelmia....

Tämä on vuoden 2022 ensimmäinen osa omavaraistelijoiden yhteispostausta, jotka julkaistaan kuukauden ensimmäinen maanantai klo 9.00. #suuntanaomavaraisuus -postauksia luotsaavat Satu (tsajut.fi) ja Heikki (korkeala.fi). Kuukausittain kerromme omasta etenemisestä/haasteista ja mitä on tehty tai jäänyt tekemättä ja mihin suunnistetaan seuraavaksi....

Tulevaisuutta ei voi tehdä tuntematta menneisyyttä, joten luodaan pikainen vilkaisu taaksepäin: Jos vuosi 2020 on omalle kohdalle kamala: uuden normaalin opettelu jatkuvan etätyön merkeissä, omat sairastelut ja isän kuolema, ei viime vuosi 2021 ollut sen parempi, vaan suorastaan hirveä: kuolinpesän asioiden hoito ja tilan tyhjennys vähensivät voimavarat niin henkisesti kuin fyysisestikin nollille. Kun syksyllä petti lopulta jalka alta, oli pakko jossain määrin antaa periksi ja lyödä joillekkin asioille piste. Omavaraisuuden kannalta niin ikään syksy oli surkea: sienimetsään ei päästy, marjat jäi niinikään puskiin ja metsiin (paitsi mansikat saatiin kerätyksi, kun tulevat niin ajoissa), perunat jäi maahan, polttopuut, edes sirkelöintihommiin minusta ei ollut, mutta luojan kiitos saatiin ulkopuolista apua isännälle sirkelöinti, kuormanteko ja -purkuavuksi, eli polttopuissa on pysytty. 

Tästä voikin sujuvasti siirtyä alkaneeseen vuoteen, josta toivon, ettei mikään mene enää pahemmaksi ja terveys kestää meillä molemmilla. Siinä samassa ne taisi tulla luetelluksi omat heikkoudetkin, eli terveys ja fyysinen kunto on se, mikä pitäisi saada palautettua, edes sinne kahden vuoden takaiseen, mieluummin vielä paremmaksi. 


Kalenteriin alkaa pikkuhiljaa kertyä merkintöjä, mitä pitää muistaa milloinkin tehdä, vielä ei ole kiire, paitsi suunnittelulla. 

Koska kasvimaa oli viime vuoden melkoisesti oman onnensa nojassa, on aika savotta edessä kun lumet lähtee. Maanparannukseen pitää laittaa jokin iso vaihde päälle, maksoi mitä maksoi. Hiekkaa, turvetta, heinää, olkea ja kaikkea reilusti, humusta on saatava tuohon saveen, muuten ei tule mitään. Vaikka kompostoreja pöhisee nurkissa muutama, ei se tuotto riitä ja lämpökompostorikin onnistui jäätymään jo alkutalvesta. Ajatuksena on laittaa uusin maa nyt "kesannolle" ja parannella sitä.  Varsinainen kasvatus vanhalla maalla, siihen mahtuu kaikki välttämätön. Eli ei lähdetä tänäkään vuonna mihinkään kokeiluihin, vaan pysytään suoraviivaisena, järkevänä ja vakavana :) Sipulia, perunaa, porkkanaa, punajuurta.... ja ja ja - ehkä tämä sittenkin  r ö y p s ä h t ä ä  käsistä! Ja tekeehän sitä mieli uusia marjapuskiakin, tyrnistä olen haaveillut jo pitkään, Alaskan Erakot (The Last Alaskans) sarjassa pisti silmään Alaskan Vadelma, pikahaulla en vaan löytänyt varmaksi tietoa, löytyisikö sitä suomesta mistään.  

Muitakin haaveita on, kuten heittäytyminen ihan oman onnensa nojaan ja jättäytyminen pois työelämästä. Rahaa toki tarvitsee aina, mutta kuinka paljon ja voisiko sitä saada muulla tavoin, kuin myymällä omat periaatteensa ja arvonsa... Tämän pohjalta mielessä on pyörinyt monta asiaa, niitä pitäisi vaan listata myös paperille ja ynnäillä asioita. 


Tälläisiä pyörii täällä mielen päällä näin vuoden alkajaisiksi. Vaan miten on lähtenyt vuosi käyntiin muilla bloggaajilla, käy kurkkaamassa linkit:


Kasvuvyöhyke 1

Apilankukka https://www.apilankukka.fi/tammikuussa-alkaa-kasvatus/

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/tammikuu2022/

Kakskulma https://kakskulma.com/aikaomavarainen-ja-aika-omavarainen-muutenkin

Multavarpaan maailma https://multavarpaanmaailma.blogspot.com/2022/01/suuntana-omavaraisuus-tammikuu-2022.html

Kasvuvyöhyke 2

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2022/01/suunnitelmia-2022-omavaraisuus.html

Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2022/01/suuntana-omavaraisuus-osa-1.html

Kasvuvyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus2022-osa-1/

Mikä Itä https://mikaita.fi/?p=1011

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2022/01/suuntana-omavaraisuus-2022-osa-1.html

Caramellia https://caramellia.fi/tammikuu2022/

Kasvuvyöhyke 4

Korkeala https://www.korkeala.fi/suuntana-omavaraisuus-2022-aloitus/

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2021/12/unelmana-omavaraisempi-elama-3-1-2022.html

Kasvuvyöhyke 5

Korpikuusen tila https://korpikuusentila.blogspot.com/2022/01/suuntana-omavaraisuus-suunnitelma-2022.html

Kasvuvyöhyke 6

Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2022/01/03/tammikuu-22/

9 kommenttia:

 1. Hyvä pointti se, että omavaraistelevan pitää olla terve ja hyvässä kunnossa. Muuten jää hommat tekemättä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja hyvä turvaverkko sairastelun varalta.

   Poista
  2. Kyllä kyllä, tähän asti olen aina ajatellut sitä, ettei saa olla rapakunto, mutta nyt tosiaan iän myötä on sitten ilmaantunut myös varsinaisia vaivoja. Ja tosiaan tuo turvaverkko on tärkeä, puolin ja toisin ja vielä hyvät välit naapureihin on aina plussaa.

   Poista
 2. Voi että kun saisit lähetettyä savea tänne päin, olisi nimittäin käyttöä! Täällä saa savihiukkasia etsimällä etsiä, maaperä on joko mustaa multaa tai hiekkamoreenia tontin alueella. Kaikki vesi imeytyy parissa sekunnissa, kuivina aikoina olisi kiva, jos sitä voisi vähän viivyttää välillä... Mutta terveydestä on tosiaan tärkeä pitää huolta, se on kuitenkin se ykkösasia tässä kaikessa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, ei ole vuodet veljiä keskenään, vaan eipä ole viljelysmaatkaan, niinhän tuo menee.

   Poista
 3. Muistaakseni olen Blomqvistin taimistolla nähnyt tuota vattua, mutta nettisivuilla ei nyt näkynyt.. Ja me myös tuskastellaan saven kanssa! Ei mitenkään kovin mukavaa kun vähänkään kaivelee ja vastassa on pelkkää savea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos taimisto vinkistä, pitää käydä tutkimassa. Kiva (tavallaan) että saven kanssa on muitakin tuskailijoita :)

   Poista
 4. Terveys tosiaan on yksi tärkeimmistä mitä toivoa saattaa. Toivon sitä kaikille. Itselläni sen reistailu näkyy lähinnä siinä että en jaksa tehdä mitään, olen innoton ja saamaton ja väsynyt aamusta iltaan. Tilanne on onneksi vuosi vuodelta paranemaan päin vähitellen. Suuresti helpotti jo se että pääsin vatsavaivoista eroon. Sitä ei huomaakaan miten paljon se vaikuttaa jaksamiseen kun on jatkuvat kivut päällä eikä voi oikein edes syödä mitään. Ihana kuva muuten tuo otsikkokuva, verihelttaseitikkiäkö siinä on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanoppa muuta, eikä tuota terveyttään niin nuorempana huomannut edes ajatella, kun kaikki oli niin itsestään selvää. Kansikuvassa on tosiaan verihelttaseitikkiä, sitä joka vuosi tutuilta paikoilta aina muutaman löytää!

   Poista

Kiitos palautteestasi!