Mustikka on monivuotinen, pysty, 10-30 cm korkea varpu, jonka varret
ovat särmikkäitä ja vihreitä. Lehdet ovat soikeita, suippoja, sahalaitaisia ja
varisevat talveksi saaden ensin syksyllä kauniin ruskavärin. Mustikka kukkii
touko-heinäkuussa. Vaaleanpunaiset kukat ovat kellomaisia ja sijaitsevat
yksittäin lehtihangoissa. Päältä ja sisältä tummansininen marja on pallomainen
ja vahapeitteinen. Marjat voivat olla myös mustia ja kiiltäviä. Mustilta
mustikoilta puuttuu pintaa peittävä ohut vahakerros ja kansankielessä niitä on
nimitetty tervamustikoiksi.
Sato:
Lehdet kerätään keskikesällä riipimällä
sellaisilta kasvupaikoilta, missä marjonta on vähäistä. Mustikan marjojen paras
poiminta-aika on heinäkuun lopusta alkaen. Sato on runsaimmillaan noin kahden viikon ajan
marjojen tummansiniseksi muuttumisen jälkeen. Vuoden 2015 mustikkasato
tosin todisti, että siellä missä marjominen on normaalisti vähäistä, on se
silti mahdollista isoissakin määrin, kunhan vuosi on suotuisa.
Käyttö:
Marjat mehuihin, keittoihin ja hilloksi. Sekä
lehdet että marjat sopivat kuivattuna teenkaltaiseksi yrttijuomaksi. Mustikan
lehtiä voi käyttää tuoreena salaatteihin, mutta ne eivät sovellu pitkäaikaiseen
käyttöön tai munuaistautia sairastaville. Marjat (myös kuivatut marjat)
tunnetaan perinteisenä lapsillekin sopivana ripulilääkkeenä, erityisesti
soppana se maistuu myös kipeälle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos palautteestasi!