Mustaherukka on 1-1,5 m
korkea pensas. Terttumainen kukinto on vihertävä, vaatimaton ja nuokkuva. Lehdet
ovat pitkäruotisia. Lapa on kourasuoninen, 3–5-liuskainen, herttatyvinen,
hammaslaitainen, päältä kalju, alta karvainen ja keltanystyinen. Lehtien alapinnalla
olevista nystyistä aiheutuu lajille tyypillinen ominaistuoksu.
Mustaherukan varma
tunnistuskeino on tuoksu, pensaan kaikki osat tuoksuvat.
Sato:
Mustaherukasta voi kerätä lehtiä ja marjoja. Lehdet kerätään kesä -heinäkuussa yksitellen ilman lehtiruotia. Lehtiä ei tule kerätä suuria määriä samasta pensaasta, sillä keruu voi heikentää pensaan marjomista. Mustat marjat kypsyvät elokuussa.
Käyttö:
Lehdet sopivat yrttijuomaan, simaan, booleihin ja kurkkusäilykkeisiin. Marjat voidaan mehustaa, hillota tai kuivata. Kuivatut marjat voidaan käyttää leivontaan rusinoiden ja viikunoiden tapaan.
Sato:
Mustaherukasta voi kerätä lehtiä ja marjoja. Lehdet kerätään kesä -heinäkuussa yksitellen ilman lehtiruotia. Lehtiä ei tule kerätä suuria määriä samasta pensaasta, sillä keruu voi heikentää pensaan marjomista. Mustat marjat kypsyvät elokuussa.
Käyttö:
Lehdet sopivat yrttijuomaan, simaan, booleihin ja kurkkusäilykkeisiin. Marjat voidaan mehustaa, hillota tai kuivata. Kuivatut marjat voidaan käyttää leivontaan rusinoiden ja viikunoiden tapaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos palautteestasi!