5.4.2021

Huhtikuu 2021

Tämä on osa omavaraistelijoiden #suuntanaomavaraisuus sarjaa, uusi kirjoitus ilmestyy aina kuukauden ensimmäisenä maanantaina. Jokainen kirjoittaa asiat omista ympyröistään, omalla tavallaan, mutta aihe on aina yhteinen, joten näkökulmia ja toteutustapoja on monia. Sarjan kippareina toimivat Satu tsajut-blogista, sekä Heikki Korkeala-blogista. Kirjoituksen lopusta löydät linkin muihin kirjoituksiin, antoisia lukuhetkiä!

Tällä kertaa kirjoittelemme aiheesta kompostointi, millaisia ratkaisuja ja kokemuksia kullakin kompostointiin liittyen löytyy. Sekä lannoituksesta muutama sananen.


Meillä löytyy montaa vermettä, ollaan varsinaisia välineurheilijoita tällä saralla. Bokashi, Gröna Johanna, Biolan, sekä puutarhajäte "lava". Mainittakoon tässä, että meillä on kahden aikuisen talous.


Meillä on bokashoitu jo vuosia, aluksi muutama kesä mentiin itsetehdyillä ämpäreillä, jotka pidin ulkona, homma oli jokseenkin vaivalloista, eikä hyödyttänyt talvella.



Sittemmin ostin oikein valmis ämpärit jostain tarjouksesta, niin bokashointi lähti pyörimään ympärivuotisesti. Kaksi ämpäriä riittää hyvin, kun toinen täyttyy, toinen muhii. Seoksen sekoitan suoraan kasvimaalle, johon jätän aina sellaisen lannoitettavan osion erikseen. Talviaikaan biojätettä kertyy niin vähän, että ollaan pärjätty hyvin, vaikka maa on jäässä, ämpärit riittävät koko talveksi. Tuohon 16 litran ämpäriin kun tuntuu aina syntyvän tilaa senverran, että vielä mahtuu. Ja luonnollisesti, mitä märempää tavaraa, sitä enemmän pissaa ja tyhjää tilaa syntyy. Eli vaikka käsketään kaksi viikkoa pitää massa ämpärissä täytön lopettamisen jälkeen, pidän talviaikaan pidempään, kunnes maa on taasen sula.



Varasuunnitelma, mikäli ei pärjätä talvella ilman tyhjennystä, on sitten kipata ämpäri tyhjäksi ulkokompostoriin Gröna Johanna, joka on kuitenkin "umpinainen" ja verkolla pohjalta suojattu, ettei sen puoleen ilmesty haittaeläimiä nurkkiin. Tämä onkin se ensimmäinen kompostori, jonka tänne olen hankkinut jo ennen muuttoa. Sitä myydään lämpökompostorina, mutta se ominaisuus jossain määrin täyttyy, kun siihen lisää irrallisena toimitettavat solumuovisuojat ympärille. En ole niitä koskaan käyttänyt.


Päivittäiset biojätteet (useimmiten monen päivän) kerätään tähän vanhaan kannelliseen emaliastiaan, joka vaan on niin kaunis, ettei kukaan vieras edes tajua sen olevan biojäteastia. Tästä sitten ämpäriin, tiivistys, rouhetta päälle ja kansi kiinni, samassa yhteydessä pisutus.





Viime keväänä/kesänä saatiin aikaiseksi myös ns. puutarhajäte komposti kasvimaalle. Sinne siksi, että on helppo naatit ja varret sitten jo siellä eritellä suoraan nostovaiheessa. Sen toimimisesta tai toimimattomuudesta en vielä osaa sanoa juuta, enkä jaata, ainakin se on talven aikana painunut kasaan melkoisesti, että kyllä siellä jotain tapahtuu. Sen paikka on mielestäni kasvimaalla hyvä, koska jossiitä joskus jotain multaa ilmestyy, on sen levityspaikka sitten lähellä.


Vaikka alussa kerroin meillä olevan myös Biolanin lämpökompostorin, niin siitä en kuitenkaan kerro. Olen ostanut sen käytettynä ja siitä oli saranat ja jotain muuta rikki, joten se ei ole vielä päätynyt käyttöön. Uudet osat olen kyllä hankkinut, mutta aina on ollut jotain tähdellisempää tekemistä, joten korjaaminen on jäänyt. Toivottavsti se tässä kevään korvalla korjantuu ja saadaan siitäkin kokemusta.




Ja eräänlaista kompostointia taitaa olla myös tämä meidän laho/risuaita, jota viime keväänä rakennettiin urakalla miehen kanssa. Ensin aloitettiin osalla omien polttopuiden teossa syntyneistä oksista ja risuista, sitten jatkettiin kaikenlaisella marjapuiden harvennuksesta syntyneillä ja lopulta tuotiin pojan pieneltä tontilta monta traktorikuormallista oksia ja risuja, kun kunta kaatoi rajalta vaaralliseksi käyneitä koivuja toista kymmentä, toisena vaihtoehtona olisi ollut laahata ne ilmaiseksi kaatopaikalle..


Vuoden mittaan risuaita on painunut huomattavasti ja nyt sitä on saatu korotettua tämän vuoden polttopuusavotan yhteydessä.




Lumethan meiltä on jo lähteneet, vain varjopaikoissa on lunta, mutta maa on silti jäässä.



--.-.~ooOoo~,-,--

Lannoitus:

Lannoituksesta ei ole paljon raportoitavaa. Pääasiassa meillä mennään näillä itse kompostoiduilla sörsseleillä, bokashipisulla, sekä lisäksi ruohosilppua kesäisin. Tuhkaa levitetään talvisin marjapuskille ja perennoille. Kasvimaa on tuottanut nähdäkseni ihan hyvin. Mutta marjapuskissa on selkeästi havaittavissa, ettei sato ole enää sitä luokkaa, kuin muuttaessamme tähän. Tosin, edelleen marjat riittää hyvin omiin tarpeisiin, hilloihin ja mehuihin. Marjapuskien vuoksi voisin kuitenkin kuvitella tilaavani kuorman hevosen peetä, kun sitä ilmaiseksi on tarjolla lähistöltä.



Muuttolintu havainnot, kevät 2021
26.2. Joutsenet
15.3. Mustarastaat
22.3. Hanhet
24.3. Leivoset (Kiurut)
24.3. Töyhtöhyypät
29.3. Kurjet



Linkit muiden kirjoituksiin:

Vyöhyke 1

Multavarpaan maailma https://multavarpaanmaailma.blogspot.com/2021/04/suuntana-omavaraisuus-huhtikuu2021.html

Sateenkaaria ja serpentiiniä https://www.sateenkaariajaserpentiinia.fi/2021/04/ylpea-kompostin-omistaja.html

Apilankukka http://www.apilankukka.fi/suuntana-omavaraisuus-2021-4-kompostointia-ja-sita-ihtiaan/

Kakskulma https://kakskulma.com/aloitin-bokashoinnin-kun-jate-muuttuu-raaka-aineeksi/

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/huhtikuu2021/

Toivola puutarha https://toivolapuutarha.blogspot.com/2021/04/bokashi-kompostointi.html

Vyöhyke 2

Finland Urban Farming https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2021/04/komposti-puutarhailun-sydan-ja-keuhkot.html

Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2021/04/huhtikuu-2021.html

Omavarainen vegaani https://www.omavarainenvegaani.fi/post/bokashi-on-vegaanisen-puutarhurin-paras-kaveri

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2021/04/helppo-ja-toimiva-komposti-omavaraisuus.html

Vyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus2021-osa-4/

Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2021/04/omavaraisuutta-vuodelle-2021-huhtikuu.html

Caramellia https://caramellia.fi/huhtikuu2021/

Villa Kotiranta https://www.villakotiranta.fi/kotipuutarhurin-huhtikuun-kuulumiset-omavaraisuus-osa-4-2021/

Luomulaakso https://luomulaakso.fi/?p=21149

Metsä Heini https://metsanheini.wordpress.com/2021/04/04/suuntana-omavaraisuus/

Majalevon pientila https://majalevo.blogspot.com/2021/04/suuntana-omavaraisempi-elama-2021.html

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2021/04/suuntana-omavaraisuus-2021-osa-4.html

Vyöhyke 4

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2021/04/unelmana-omavaraisempi-elama.html

Korkeala https://www.korkeala.fi/meilla-kompostoidaan-jokaisella-nurkalla-ja-lannoitetaan-miten-sattuu/

Vyöhyke 5

Puutteela https://puutteela.com/?p=680

Vyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2021/04/05/huhtikuu-21-lannoitus/



#suuntanaomavaraisuus













20 kommenttia:

  1. Tuo on kyllä sievin biomateriaaliastia minkä olen ikinä nähnyt! <3 Ja miksen ole hoksannut, että puutarhakompostin voisi tehdä aaltopellistä? Meillä nimittäin on vanhoja peltilevyjä vaikka kuinka paljon jemmassa. Tätähän täytyy tuumailla tarkemmin, kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Meillä on tuota aaltopelliä ja muita pellejä, kun puukatoksia varten on niitä haalittu. Oli sitten "helppo" käyttää tuohonkin, toimivuudesta en tosiaan tiedä... :)

      Poista
  2. Onpa hieno risuaita, ja hyvä vinkki ainakin isommille pihoille, joissa risua riittää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Nimenomaan isoille pihoille käy, meillä on haettu tuolla myös tuulensuojaa, kun tuuli puhaltaa kilometrin matkalta, niin on aina koetuksella kasvit tuolla maalla.

      Poista
  3. Sinun bioastia on varmasti kylän kaunein :D
    Kiinnostava lisä nuo lintuhaivainnot. Kiitos!
    https://mummon-kirja.blogspot.com/2021/04/kompostoinnista.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kirsti! Täytyy myönää, että se on edelleen, vuosienkin jälkeen ilo ainakin omalle silmälle :)

      Poista
  4. No on kyllä mittava kompostivalikoima :D Mun piti oikein googlata Gröna Johanna, kun vastaavaa ei ollut tullut aiemmin vastaan.

    Hyvä vinkki toi aaltopelti puutarhakompostin käyttöön!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo GrönaJohanna lienee ruotsalaista alkuperää, kuten nimikin viittaa! Aaltopellistä on moneksi, meillä nuo palat sattui olemaan valmiiksi tuonkokoiset, etureunaan kaksi tolppaa peräkkäin, niin siihen saa pujotettua uuden laudan sitä mukaa, kun korkeus kasvaa :)

      Poista
  5. Mikä ihana biojäteastia <3 Noinkin voi asian tosiaan hoitaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Johanna! Bokashi kun vaatii sen päivittäisastian erikseen, niin käytetään astioissakin vanhat ensin loppuun :)

      Poista
  6. Kompostimulta on ihan parasta. Vuosia se riitti ja lannoitusta en joutunut käyttämään. Puutarhan laajentuessa ei ole enää mitenkään mahdollista tuottaa riittävästi kompostimultaa ja olen joutunut käyttämään jonkin verran orgaanisia ostolannoitteita. Nyt on suunnitteilla Suurkompostori!!! josta sitten multaa riittää! Biojätteiden saatavuus turvataan naapureiden avustuksella. Nyt jo meillä kierrätetään 5 aikuisen ja 2 lapsen biot.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo biojätteen riittävyys on meillä iso ongelma, kun ei riitä niin ei riitä. Lähinaapurilla on oma kompostori ja sielläkin pääsääntöisesti vain yksi aikuinen, mutta tuli nyt juuri mieleen yksi paikka, josta saattaisin alkaa kyselemään "jätteiden" perään! Kiitos!

      Poista
  7. Kannattaa kyllä varoa rottia, lintuja ja muita tyyppejä jos sekoittelee bokashin multaantumaan suoraan kasvimaalle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tottakai aina pitää varoa. Ihan testin kautta todistetusti linnut, supikoirat ja ketut pysyvät poissa verkon avulla. Muita haitallisia vipeltäjiä kontrolloivat kissat, pöllöt ja haukat :)

      Poista
  8. Biojäteastiasi hakkaa minun irtokarkkirasiani 6-0!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Irtokarkkirasia toimii tehtävässä varmasti ihan yhtä hyvin :)

      Poista
  9. Pohdin juuri tuollaista U-mallista kompostia ?johonkin? ja ?jostain? materiaalista. Pari kysymystä siis vielä ilmassa jotta sitä tulisi käytettyä helposti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä tuo on nyt kasvimaalla ajanut asiansa. Etureunaa nostetaan lauta kerrallaan ylöspäin (tuos on kaksi tolppaa vierekkäin, niin laudan saa "pujotettua" niiden väliin) Viime syksynä tuli siis lautoja jo ylös asti, mutta talven aikana on vajentunut, että nyt voisi ottaa niitä poiskin!

      Poista
  10. Kiitos erinomaisista vinkeistä. Oli kyllä muuten todella kaunis astia sinulla! Aurinkoista kevättä!

    VastaaPoista

Kiitos palautteestasi!