1.2.2021

Suuntana omavaraisuus 2021 osa 2, Helmikuu



Jälleen kävi niin, että muu kiire vei ajan, enkä ehtinyt aikataulun mukaan helmikuun kirjoitukseen mukaan, tässä se nyt kuitenkin tulee. Viime vuonna jä tavattoman monta kirjoitusta kirjoittamatta. Viime vuoden juhannukselta alkanut sairasteluni, myöhemmin leikkaus ja siitä toipuminen, veivät aikani ja voimani. Tilannetta ei myöskään helpottanut toisen vanhempani menehtyminen lokakuussa, jolloin kuolinpesän hoito jakautui suurimmaksi osaksi minun harteilleni. Tilanne jatkuu edelleen, eikä loppua näy - tämä syö henkistä kapasiteettia enemmän kuin uskoisi, samoin se kuluttaa aikaani "omalta elämältä", enkä ole vielä päässyt kunnolla suremaan, edes aloittamaan sitä työtä. Ehkä sen aika joskus koittaa. 

Helmikuun aiheena on omavarainen juoma, tässä ei meillä ole vaihtoehtoa, sillä sehän on marjamehu. Puna- ja mustaherukka, villivadelma, raparperi ja joskus omenamehukin. Villivadelmatkin lasken omiksi marjoiksi, koska ne kasvavat omalla tilalla ja jossain määrin jopa hoidan ja hellin niitä :) Perinteisellä mehumaijalla höyrymehua siis tehdään meillä, sokeroidaan ja säilytetään lasipulloissa kylmässä kellarissa. Mielenkiintoa olisi kovasti myös puristimeen, jolloin saisi tuoremehua pakastimeen. Toteutus on vaan antanut odottaa itseään, koska kunnon puristin on hintava ja siihen nähden määrämme ovat melko pieniä. Mitään sähköistä puristinta kun me ei haluta. 

Keväällä aikaisin alkaa mehuissa myös raparperin ja kuusenkerkkien myötä niiden "mehustus" sitruunahapon avulla. Juomista tulee raikkaita ja ne maistuvat todella hyviltä, kun talvikausi on ohi ja kevät lähtenyt käyntiin.

Keväällä ja kesällä tulee myös kerättyä luonnonyrttejä talveksi, niitä käytetään yrttijuomiin kylminä talvipäivinä, kun tekee mieli lämmintä joumaa, muuta kuin mehua. 



Omat suunnitelmat tälle vuodelle ovat osin jäissä, kun ei yhtään pysty arvioimaan kauanko nämä kuolinpesän asioiden lopppuun saattaminen vie aikaa ja resursseja.  Polttopuiden teko ei ole vielä alkanut, sen verran olemme aihetta sivuneet, ettei harvennettavaa metsässä enää ole, vaan puut pitää tehdä isoista puista, joita onneksi tontin laitamilla ja osin vaarallisesti rakennusten lähellä vielä löytyy. Isoista puista tekeminen on tavallaan helpompaa, kun kaadettavia runkoja on vähemmän - ja tavallaan vaikeampaa, kun niiden halkelu on usein hankalaa. Mutta kasaan ne on tarkoitus saada, vaikka mikä olisi !


Linki muiden kirjoituksiin

Vyöhyke 1

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/helmikuu2021/

Laura eli Javis https://lauraelijavis.wordpress.com/2021/02/01/urbaania-omavaraisuutta-2-2021-lajikevalinnat/

Toivolan Puutarha https://toivolapuutarha.blogspot.com/2021/02/kultaakin-kalliimpaa.html

Sateenkaaria ja serpentiiniä https://www.sateenkaariajaserpentiinia.fi/2021/02/kohti-omavaraisempaa-elamaa.html

Apilankukka http://www.apilankukka.fi/?p=162

Multavarpaan maailma https://multavarpaanmaailma.blogspot.com/2021/02/suuntana-omavaraisuus-helmikuu2021.html

Vyöhyke 2

Urban farming https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2021/02/pienesti-ja-mukavasti-omavaraistelua.html

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2021/02/mehu-pihan-marjoista-omavaraisuus.html

Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2021/02/suunnittelun-helppous.html

Villavaltaus https://villavaltaus.blogspot.com

Vyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus2021-osa-2/

Mummon kirja https://mummon-kirja.blogspot.com/2021/2/juomat.html

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2021/02/suuntana-omavaraisuus-2021-osa-2.html

Villa Kotiranta http://www.villakotiranta.fi/kotipuutarhurin-helmikuun-kuulumiset-omavaraisuus-osa-2-2021/

Mikä itä https://mikaita.fi/?p=659

Caramellia https://caramellia.fi/helmikuu2021

Villifarmi http://www.villifarmilla.fi/2021/02/suuntana-omavaraisempi-elama-kesa.html

Luomulaakso https://luomulaakso.fi/?p=20967

Majalevon pientila https://majalevo.blogspot.com/2021/02/suuntana-omavaraisempi-elama-2021.html

Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2021/02/omavaraisempaa-elamaa-2021-osa-2.html

Vyöhyke 4

Korkeala https://www.korkeala.fi/ryystetaan-omavaraisesti/

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2021/02/unelmana-omavaraisempi-elama-hunajaisia.html

Puutarha päiväkirja https://puutarhapaivakirjapuutarhapaivakirja.blogspot.com/2021/01/itse-tehty-minttutee.html

Vyöhyke 5

Korpikuusen tila https://korpikuusentila.blogspot.com/2021/01/suuntana-omavaraisuus.html

Puutteela https://puutteela.com/?p=652

Vyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2021/02/01/helmikuu-2021-juomat/



3 kommenttia:

  1. Voi hitsi, kuolema jättää jälkeensä tosi kovan työn! Onneksi meillä toinen veljistäni hoitaa viime kesänä kuolleen isäni asioita. Itselläni hieman surua peittää pieni katkeruus siitä, että isä jätti jälkeensä meille arvottoman mökin, josta koitui kuluja. Nyt onneksi sille on tainnut ostaja löytyä. Saadaan sen verran rahaa, että kulut kattaa.
    Paljon on itsellekkin tullut ajatuksia, että pitäisi oma loppuelämä elää niin, että omalla perikunnalla olisi mahdollisimman helppoa hoitaa asiat.

    Meillä muuten on sellainen puinen mehupuristin. Omenoita ja päärynöitä ollaa tuoremehuksi puristettu. Voisi kyllä ihan marjojakin kokeilla!

    VastaaPoista
  2. Voimia vaikeaan aikaan. Meillä on useamman vuoden tullut joka syksy uusi kuolinpesä. Meillä yksi ihminen hoitaa ne viralliset asiat, mikä tietenkin rasittaa häntä todella paljon. Me muut olemme osallistuneet tavarajumppaan, joka sekin on oma shownsa.

    VastaaPoista
  3. Tsemppiä ja jaksamista sinulle kuolinpesän hoitamisessa. Kaverillani Lahdessa on myös yksin tehtävänä kuolinpesään liittyvien asioiden hoito. Hän taisi jo kuolinpesästä ottaa tavarat, mitkä halusi säilyttää mutta taisi tilata tämän jälkeen kuolinpesien tyhjennykseen erikoistuneen yrityksen joka hoiti tavaroiden viennin pois ja kierrätyksen. Hänellä ainakin on ollut tämän jälkeen enemmän aikaa hoitaa muita kuolinpesän asioita.

    VastaaPoista

Kiitos palautteestasi!