Marjat saavat olla ylikypsiä, koska silloin niissä on eniten mehua. Esim.
viinimarjoja ei tarvitse poimia marja kerrallaan vaan ne voidaan riipiä
terttuineen. Yhdestä marjakilosta mehua tulee n. litra. Sokeria
käytetään n. 200 – 400 g litraa kohti.
Laita mehustimen alakattilaan vettä merkkiin asti, tarkista mehukattilan
letkun pitävyys ja sulkijanipistin ja nosta se alakattilan päälle. Kaada
marjat ylimpään reijälliseen kehikkoon ja nosta se ylimmäksi, lisää kansi ja
kuumenna liedellä kiehuvaksi. Pienennä lämpöä tai puuhellalla siirrä
kattila pienemmälle lämmölle, tarkkaile alakattilan vesitilannetta
säännöllisesti, veden on kuitenkin kiehuttava, koska muodostuva höyry irrottaa
mehun marjoista.
Valuta mehu erilliseen kattilaan, niin saat siitä tasalaatuista. Mehustusaikaan
vaikuttaa marjalaji ja niiden kypsyys. Opettele tuntemaan mehun
paksuus ja värimuutokset, niin tiedät milloin on aika lopettaa mehustus. Väriä
irtoaa tuntikaupalla, mutta makua ei.
Lisää valuttamasi mehun joukkoon sokeria ja kuumenna se vielä. Pullota
kuumiin pulloihin ja sulje heti kumitulpilla. Jäähtymisen jälkeen
tarkista, että kumitulpassa on kuoppa pullonsuun kohdalla, se on merkki
onnistumisesta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos palautteestasi!