3.3.2024

Maaliskuu 2024 #suuntanaomavaraisuus

Maaliskuu maata näyttää

Tämä on osa #suuntanaomavaraisuus postauksia, joita luotsaavat Satu (www.tsajut.fi) ja Heikki (korkeala.fi). Tämä on vuoden 2024 kolmas yhteispostaus. Kirjoituksen lopusta löydät linkit muiden kirjoituksiin. 

Helmikuu mennä hurahti melkoista vauhtia, ei juurikaan ehtinyt kuin huudella hei, hei! Ehkä, koska on muutenkin kuukausista lyhin ja kun vielä talviloma ajoittuu samaan kuukauteen, niin siksikin nopeasti mennyt. Talvilomalla nukuttiin pitkään ja valvottiin pitkään, on ihanaa kun voi ottaa puhelimesta herätykset pois. 


Talviloman alussa käytiin katsomassa lapsenlapsen kanssa Heinähattu, Vilttitossu ja Kana elokuva heti tuoreeltaan. Minä en kehtaa yksin mennä ja poika lähtee mukaan vaikkei elokuva kiinnosta, mutta tietää saavansa herkkuja. Se on sellainen tasapeli, molemmat hyötyy. 






Polttopuu hommia on vähän aloiteltu. Syksyllä jo esitin, että mitä jos tänä talvena ei varsinaisesti metsästä kaadeta, vaan "siivotaan nurkkia" ja jos näyttää siltä, että ojanpientareilta, ryteiköistä ja poistettavista pihapuista ei tule tarpeeksi, niin mennään vasta sitten metsän puolelle.  Myös pojan perheellä alkaa olla puut vähissä (heillä sauna ja takka), joten sovittiin, että hän saa olla apuna ja tekemässä ainakin omia puitaan. Sitä aikaa vaan ei tahdo työssäkäyvällä perheenisällä niin kovin olla, varsinkaan kulutettavaksi missään ojan pientareilla, kun kolme lasta harrastaa ja vaimo on vuorotyössä. Ollaan sitten aloitettu omaa savottaa siinä sivussa, mutta vähäistä on ollut saannos. Ollaan tosi paljon myöhässä viime vuoteen verrattuna.  Tosin, tuollaiset risukot ja pientareet syö aikaa tuhottomasti ja tuloksena on hyvin vähän polttopuuksi kelpaavaa materiaalia, mutta älyttömän isot risukasat. Kelit, jotka on taipuneet plussanpuolelle ovat olleet pikemminkin haitallisia, kuin mukavia työilmoja. Jos ei sada, niin oksista sulaessaan lumi tippuu pisaroina kuitenkin, aina on työkamppeet märät. Tai askel lipeää ojan ylityksessä ja saappaat hörppää vettä. Pari tuulenkaatoa metsänpuolelta karsittiin, mutta jätettiin niille sijoilleen vielä. 

Muuten tuo puuhomma noudattaa meillä vanhaa hyväksi todettua kaavaa, puut pätkitään metsässä sopivaan mittaan riippuen siitä mikä niiden loppusijoitus tulee olemaan. Leivinuuni ja pystymuurien puut lähtee metsästä 180 senttisinä ja saunapuut 2 metrisinä - sopivat hyvin mönkkärin kärryyn ja ovat senkokoisia ja painoisia, että minäkin saan niistä pinot ja kuorman tehtyä. Joskus saattaa tuolla vaan puolet, eli monasti latvaa kohden kapenee niin, että saakin vaan metrin tai 90 senttiä ja jos on tyvessä kovin vahvaa, eli samalla painavaa, niin sellaisetkin lähtee lyhyempänä. Pilkkomispaikalla sitten kärryssä jo sahataan kaikki siihen metriin tai 90 senttiin ja sen mittaisina ne haljellaan ruuvilla ja pinotaan kuivumaan. Kesän mentyä sirkelöidään lopulliseen mittaan 25, 30 tai 60 cm ja ajetaan sisään. Leivinuunissa on päädytty mittaan 60 cm, se on aivan riittävä näillä leveysasteilla. 

On sitä oikeasti ollut hyviäkin ilmoja ja valmista tullut, kunhan nyt narisen, se kuuluu asiaan. Ja olipa se talvi tai syksy, aina ihmettelen tuota väriloistoa, jota luonto jollain tapaa aina tarjoaa. Nuo paskapuut (siis tuomet, pajut ja pihlajat, mitä niitä nyt onkaan) joita tuonne tontin reunustoille aina ilmestyy on kovin kauniin värisiä, jos ei heti, mutta muutama päivä kaadon jälkeen. 



Yhdet vanttuut kudoin puhdetöinä, mutta rikkinäisten trikoitten pariin en ole itseäni saanut vieläkään kammettua. Niihin vähiin vanttuisiin, joita olen elämässäni kutonut, olen tehnyt peukalon aina semmosen suoran, eli silmukat hakaneulaan ja heti tehdään uudet tilalle, niin se aikoinaan koulussa opetettiin. Lapsenlapsi näkyi tehneen silmukoita lisäämällä, jota suuresti ihmettelin. Päätin sitten opetella sen, jostain vaan googletin ohjeen ja kun ei ollut oikein käsitystä millainen sen pitäisi olla, en osannut hahmottaa mitenkään, tein vaan lisäykset ohjeen mukaan. Ensi kerralla olen pikkusen viisaampi, tuli niin valtavan leveät peukalot noista, ettei niitä täytä edes minun leveä peukkuni. Oppia ikä kaikki.  


Talviloma lopetettiin syömällä ulkona, ensimmäisillä talven tulilla, joutsenpari teki tuolloin ylilennon. 




Muuttolintutilanne
25.2. Joutsenet

Tämähän meni taas osaltani pelkkien kuulumisten kertomiseen, sellaista se on. 

Linkit muiden kirjoituksiin: 


6 kommenttia:

  1. Missäpäin/mistäpäin oletkaan? Meillä Porissa ja lähialueilla on myös vanttuut käytössä, samoin tillukkaat, ja olen ymmärtänyt, että paljon muualla niistä ei ymmärretä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä tiesin, että sinä tiedät mistä puhutaan :). Me ollaan tästä ihan naapurista, eli H-vallasta. Jostain syystä tillukkaat ei ole mulle tarttunut niin tiukkaan kuin vanttuut, vaikka lapsuudessa ne tillukkaat olikin, joskus aina tulee sanottua ääneen tillukkaat, mutta useimmiten villasukat. Olisi kiva tietää, mihin sekin perustuu, että joku sana juurtuu ja toinen ei niin vahvasti! Meillä on myös hantuukit käytössä - onko teillä?

      Poista
  2. Vanttuut-termi herätti minussakin muistoja, lapsuudessa sitä käytettiin. Olen Varsinais-Suomesta. Minä en peukaloa osannut koulussakaan tehdä, äiti teki peukalot vattuisiini.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitäisi varmaan tehdä vaan sellaisia isoja , joissa ei olisi peukaloita ollenkaan eroteltu, olisi nopeampiakin kutoa :) Ei vaan, pitää vaan opetella ja opetella!

      Poista
  3. Mitä teette kaikelle koivun risulle, mitä isoista koivuista tulee? Meillä on kaadettu pihasta vuosien varrella useita isoja koivuja ja ne risut on aina vähän pieni ongelma, kun ei ole muuta metsää/maata, mihin viedä. On laitettu kompostikasojen alle, hakkurilla silpuksi, poltettu roviona... Yhdestäkin isosta puusta tulee uskomattoman paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä risut ei metsässä kaadettaessa ole ongelma, kun voi jättää sinne maatumaan, koivu kuitenkin hajoaa aika nopeasti. Mutta joo, pihassa kaataessa se on haaste, toukokuussa 2020 me tehtiin risuaitaa kasvimaan ympärille (tuotiin kyllä pojan pihapuista ne enimmäkseen). Pihapuista on sitten vuosittain lisätty oksaa siihen aitaan. Jos vaan omaan silmään ja maisemaan sopii, niin tollaseen aitaan niitä uppoaa joka vuosi isot määrät kaiken vähemmällä työllä. Kyllähän sitä pienen määrän hakettaa, mutta jos se haketus jatkuu viikosta toiseen, niin työstähän se käy.

      Poista

Kiitos palautteestasi!