7.1.2024

Tammikuu 2024 #suuntanaomavaraisuus

 

Onnellista ja satoisaa vuotta 2024!

 

Tämä on osa #suuntanaomavaraisuus postauksia, joita luotsaavat Satu (www.tsajut.fi) ja Heikki (korkeala.fi). Tämä on vuoden 2024 ensimmäinen postaus ja samalla myös ensimmäinen sunnuntai postaus. Jatkossa postaukset siis aina kuukauden ensimmäinen sunnuntai klo. 9.00. Kirjoituksen lopusta löydät linkit muiden kirjoituksiin.



Blogia kirjoittelee 57-vuotias emäntä, taloudessa asuu saman ikäinen isäntä ja kolme maatiaiskissaa. Aikuiset lapset ovat maailmalla ja lapsenlapsia on siunaantunut 3. Olen väkeni esitellyt täällä muutamaan kertaan, mutta tilanteet muuttuvat, vähän vuosittain, ensimmäinen esittely taitaa löytyä jostain 2016 postauksista. Rintamamiestalomme lämpiää puulla, laajennuksen pesutiloissa on lattialämmitys sähköllä, lisäksi puukiuas, jota myös kylmillä ilmoilla lämmitetään lähes päivittäin. Muut tulisijat ovat vanhassa osassa, pystymuurit kamareissa ja lisäksi keittiössä leivinuuni, sekä puuhella. Puut tehdään omasta metsästä yhdessä. Teemme paljolti asiat yhdessä, siinä sitten valikoituu välillä perinteiset roolit ja välillä ei. Metsässä annan suosiolla miehen kaataa ja oksia puut ja keskityn itse mittamieheksi ja pätkien kantamiseen ajotien varteen, kuorman tekoon ja puiden halkaisuun.  Useimmiten mies on siis koneiden käyttäjä, olen kyllä tietoinen, että pitäisi opetella nekin hommat. Jos ja kun. Marjassa ja sienessä käymme yhdessä, mutta jatkojalostus on minun vastuullani, puutarhamarjojenkin keräys on ihan minun hommia, niihin ei isäntä koske, ennen kuin ovat hilloina ja mehuina.

Pellot on viljelemättä, lukuun ottamatta kasvimaaksi muodostunutta alaa, joka on vuosien saatossa kasvanut muutamaan kertaan isommaksi ja isommaksi. Viime vuonna en kasvattanut juuri mitään, joten keväällä on taas kuin alkaisi kaiken alusta juolavehnän kanssa. Olen pyrkinyt kohopenkkeihin ja kateviljelyyn, jonka olen parhaaksi todennut tiukan savimaan kanssa, katetta on viime vuosina ollut niin vähän saatavilla, ettei edes nimeksi. Siksikin rikkaruohot ovat vallanneet alaa mahdottomasti.

Näin vuoden alussa on aina helppo olla kovin positiivinen ja valoisa: huomaan haaveilevani samoista asioista, kuin vuosia sitten, vaan tänä vuonna saattaa olla paremmat mahdollisuudet toteuttaa joitain asioita. Käymme molemmat vieraalla työssä, korona muutti omaa työtäni niin, että olen ollut etätöissä lähes neljä vuotta – näihin vuosiin on mahtunut läheisen kuolema, perikunnan asioiden hoitoa ja pesänjakoa, omaa sairastelua, läheisten sairastelua, tutkimuksia ja diagnooseja. Mutta myös lisääntynyt vapaa-aika, joka jää työmatkoista ja jonkinlainen vapauden tunne, kun töitä voi tehdä vaikka samoissa vaatteissa, joissa nukkui. Ja jos niitä hiuksia ei aina muistanut ennenkään kammata, ei siitä nyt tarvitse missään kohden tuntea häpeää (vai tarviiko? 

Samaan aikaan maailma on muuttunut muutenkin. Hinnat on nousseet pilviin, kaikessa. Tällä hetkellä, kun ostamme ruokatarvikkeet hyvin pitkälti, sipulia lukuun ottamatta, (se nimittäin kasvoi vallan mainiosti kesällä) huomaan laittavani kärryyn ihan uusia tuttavuuksia. Silti yritän olla vastuuntuntoinen ja katsoa, että olisi kotimaista, kaikessa se ei ole mahdollisista ja hutejakin on tullut. Kissanruuassa huomasin myös aika rajun kehityksen 2023 alkuvuodesta +37%. Tämän vuoden alusta olen aloittanut lyhennetyn työviikon, tämä tekeekin mielenkiintoisen efektin kohonneiden hintojen kanssa yhdessä.  Toisaalta koen, ettei meillä ole hädänpäivää, jos terveys pysyy ennallaan, ettei tule sillä saralla mitään katastrofia. Koen valtavaa myötätuntoa niitä nuoria perheitä kohtaan, joista myös toinen tai molemmat saivat samat laput käteensä työnantajalta ennen joulua, joilla on pienet lapset ja mahdoton velkataakka. 

                                                    


Vaan ne haaveet, eli suunnitelmat. 

Peruna, porkkana, sipuli, punajuuri - tämä on jo vallan kauheasti, jos saan maan siihen kuntoon, että nuo tulee hoidettua, sitten voi rönsyillä, eli herneet ja lehtikaali. Tomaatit ja paprikat mennään ostotaimilla, koska tuon savimaan kanssa mennään aina niin pitkälle, että on istutuslämmin, on turhaa alkaa rimpuilla, millään esikasvatuksilla sisällä. Muutama kaali olisi tosi kiva, kerran on ollut ja onnistui todella hyvin, vaikken mitään odottanutkaan. En peitellyt, enkä suojannut mitenkään - mutta silloin en kyllä edes tiennyt että on olemassa jotain kaalin tuholaisia, ehkä se johtui siitä. Vielä en ole tehnyt mitään piirroksia, mitä mihinkin tulee, kaikki riippuu siitä, missä vaiheessa mitäkin penkkiä pääsee kunnostamaan ja mikä on silloin kiireysjärjestys kylvöille. Edellä mainitut taimet taitaa olla ainoat, jotka pitää ostaa, vanhoja siemeniä on varmaankin riittävästi muiden osalta. Kaikkihan me silti tiedämme, että vaikka sitä vielä näin tammikuun alussa sanoo ja mukamas vielä pitää budjeteistaan kiinni, niin jostain niitä siemeniä vaan joka vuosi siunaantuu lisää. Ehkä niitä piirroksiakin vielä tulee, kunhan tässä oppii uuteen elämänrytmiin tämän lyhennetyn viikkonsa kanssa. 



Ihan ensimmäisiä suunnitelmia tässä kuitenkin on jokavuotinen puunkaato urakka, eli polttopuu asiat. Tämä vuoden ensimmäinen viikkohan on ollut ennätyskylmä ympäri suomen, täällä nyt ollut -27 ulkona ja onhan se tuntunut myös sisätiloissa, vaikka sisälämpötila on pysynyt 20 paremmalla puolen, ainoastaan työpisteeni on sellaisessa paikassa taloa, että lämpö laskee 17 huituville, vähän turhan kylmää tietokoneen naputteluun. Ihan on silti pirtin lämmittäminen käynyt työstä ja olenkin sanonut nyt vapaalla ollessa, etten enää ehtisi työmaalle ollenkaan. Ensi viikolla pitäisi lämmetä ja alkaahan ne työtkin huomenna. Tämä minun etätyöskentely on antanut meille molemmille vähän lisäaikaa talvi-iltoihin, kun saan osan pesistä tosiaan lämmitettyä työpäivän aikana, ilman että touhu syö silti työaikaa. Töiden jälkeen haen heti seuraavan (tai sitä seuraavan) päivän puut sisälle lämpenemään. Ainoastaan yhden pesänhoito puineen on miehen harteilla ja siinäkin kyllä jeesaan. 




Minä lähden tästä nyt lämmittämään, 

    jätä käynnistäsi pieni merkki kommenttikenttään, kiitos,

                             K


Kasvuvyöhyke 1

Krutbacken 

Tillintilananna 

Jovela 

Kasvuvyöhyke 2

Päiväpesän elämää 

Sarin puutarhat 

Oma tupa ja tontti 

Finland urban farming 

Pilkkeitä Pilpalasta 

Kasvuvyöhyke 3

Tsajut 

Evil Dressmaker 

Villa Varmo 

Rakkautta ja maanantimia 

Majalevon pientila 

Harmaa torppa 

Myco2quota 

Sininen tupa 

Kasvuvyöhyke 4


Kasvuvyöhyke 6

Farm escape 

Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo 




14 kommenttia:

  1. Työviikon pituuden muutos vaikuttaa varmasti elämään suuresti. Toivon tämän vuoden olevan satoisa ja suotuisa. Tuo hintojen nousu on ollut huima ja tuntuu jatkuvan edelleen joissakin tuotteissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakin toivon ja uskon sen vaikuttavan positiivisesti!

      Poista
  2. Kovin samanlaisia ajatuksia ja huomioita täällä meilläkin on ollut, ihan tuosta kissojen ruoista alkaen. Elämä on monella tapaa haastavampaa mihin kansakunta on tottunut aiemmin ja muutos on tapahtunut niin nopeasti, parissa vuodessa vainen. Silti on ihanaa suunnitella tulevaa, antaa ajatusten levätä siellä, missä on mahdollisuuksia ja iloja. Ehkäpä juuri sellaiset asiat ja ajatukset luovivat meitä näinä haastavina aikoina kohti parempia aikoja. Hyvää alkanutta vuotta sinne :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja sinne tulevaisuuteen tässä pitäisikin katsella, valoisin mielin, liian usein tulee vanhassa märehdittyä.

      Poista
  3. Olipa mukava lueskella näitä kuulumisia! Täällä on pohdittu kissan hankkimista, tässä talossa on aina ollut kissa (ja kissa on myös meidän eskarilaisena SUURI HAAVE) ja nyt on vähän hiiret meidän muuton ja kissattomuuden myötä käyneet röyhkeiksi... Mutta kaikessa muussakin kyllä tuntuu hintojen nousu, voi tyytyväisenä hakea perunat kellarista ja riistalihat pakkasesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kissa kannattaa ilman muuta hankkia, oikeammin kaksi, kun laumaeläimiä nekin ovat. Pitävät tosiaan hiiret pois nurkista, vaikka nyt kovilla pakkasilla vaan makoilivatkin sisällä, se suotakoon heille. Lapselle on myös hyvä oppia vastuullisuutta kissan kanssa, vaikkei se tietenkään mikään koe-eläin ole, mutta silleen terveesti :)

      Poista
  4. Kaalikoit tulevat usein alkukesästä, mutta joskus ihan loppukesästä ja joskus ei lainkaan, mutta suosittelen silti kaaliverkkoa. Vuosia kestävä hyvä hankinta. Eikö teillä ole sellaisia maanviljelijöitä lähellä jotka paalaavat olkia? Sellaine yksi iso pyöröpaalikin vähän osumaa ottanutta olkea on kyllä loistava katemateriaali kasvimaalle :) Ja tietenkin jos pääsee jostain tallilta hakemaan keväällä lantaa niin siitä sitä potkua vielä saakin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistaakseni juuri sinun blogista olen kaaliverkosta lukenut. Pari puolilahoa olkipaalia olen onnistunut joskus hankkimaan, siitä kokemuksesta sen ylivertaisuuden tiedänkin. Vaan nämä lähimmät jussit eivät paalaile, kun ei ole elukoita kellään ja aina ehtivät kyntää ennen kuin olen ehtinyt kysellä, jos saisi käydä keräämässä osan pois. Nyt on tarkoitus alkaa kysellä ja tutkia kaikki tori.fi yms kanavat hyvissä ajoin.

      Poista
  5. Isojen eläinten rehut on kuin pörssissä kävisi kun niitä hakee. Nousee ja onneksi myös laskee ihan joka viikko. Toivoisin että tuota laskua näkyisi välillä myös normaalissa kaupassa. Polttopuut voi hitsi ne olin unohtanut kokonaan kesän tekemisen listalta vaikka vuodenvaihteen pakkaset niitä on syönyt kohta enemmän kuin koko syksy. Ihanaa kesän odotusta sinne ja toivotaan hintoihin kohtuutta.

    VastaaPoista
  6. Mielenkiintoinen tuo kotimaisuuslaskuri. Meillä ei päästä noin korkeaan lukemaan. Hedelmät, vihannekset, pähkinät, öljyt, mausteet, kala laskevat sitä valitettavasti tähän aikaan vuodesta. Kesällä lukemat ovatkin sitten ihan erilaisia. Hintojen nousu on todella hurjaa ja siksi kotimaisuutta on hyvä suosia, jää rahat Suomeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on mielenkiintoinen, meillä ostetaan todella vähän hedelmiä ja kalaakaan ei ole juuri enää maltettu ostaa. Olen ollut aika hämmentynyt, miten paljon sitä ulkolaista tai tuntematonta on sitten kuitenkin ujutettu sellaiseen, mitä on itse luullut kotimaiseksi. Noiden Ässän laskureiden kanssa saa olla välillä ihmeissään, jouluksi ostettu valmis bataattilaatikko löytyi kohdasta salaatit. En ole vieläkään keksinyt asiayhteyttä.

      Poista
  7. Lämmittäminen käy kyllä työstä. Ja puiden kantaminen. Polttopuita minulla on kun tuulet ovat puita metsässä kaataneet. Mutta nyt on vuorossa kuusipuita, jotka räiskyvät niin, että niitä on vahdittava. Kovassa pakkasessa on se hyvä puoli, että klapit halkeavat helposti pienemmiksi kirveen iskulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta ja puu lämmittää moneen kertaa, hikihän se tahtoo tulla niitä polttopuita tehdessäkin. Kuusi on kyllä ikävä räiskijä pesässä, meillä ne on koitettu tehdä saunapuiksi pystykuivat ja tuulenkaadot. Koivua muissa pesissä, tuntuu tuosta pikku koivikosta sitä riittävän, mikä onkin onni, ettei tarvitse puuta ostaa.

      Poista

Kiitos palautteestasi!