6.6.2022

Kesäkuun ensimmäinen maanantai

Kuukauden ensimmäinen maanantai on jälleen käsillä ja yhteispostauksen aika.  Tällä kertaa kertoillaan vähän keräilytaloudesta. Nyt tuntuu aika muuten viilettävän melkoista kyytiä, se on varmaan tämä kevät, tai oikeammin jo kesä, kun tekemistä riittää enemmän, kuin mitä kellossa on aikaa, niin kaikki on vilauksessa ohi. Muiden postauksiin on linkit kirjoituksen lopussa, käy vilaseen.

Mikäpä se sellainen luonnonyrttineuvoja olisi, jonka huusholliin ei yrtit kuuluisi? Ajan puitteissa keväällä ja alkukesällä kerätään kaikkea vihreää, mitä omilta tiluksilta löytyy, toki myöhemminkin, mutta paras aika on käsillä. Pääsääntöisesti kuivaan saaliini talveksi kuumiin juomiin, mausteiksi, hauteiksi ja jalkakylpyihin käytettäväksi. Uutoksia olisi mukava tehdä enemmän, kuin mitä nyt tulee tehtyä.  Tämä kevät aika vaan tahtoo olla juuri se kiireisin, kun on istutukset ja kylvöt samaan aikaan.  

 


Loppukesästä ja syksymmällä päästäänkin sitten marjaan ja sieneen, mustikka, vadelma, kanttarelli ja suppilovahvero, siinä on ne meidän pääasialliset keräilymme olleet syötävien osalta. Puolukkaa kerätään sitten, jos aikaa jää. Sieniä kerätään myös "ohikulkiessa" lankojen värjäystarkoituksiin, aina kun kohdalle osuu.Villivattua meillä on omassa pihassa, aikansa sitä tuli yritettyä raivata pois, mutta nykyään hoidan niitä ehkä jopa paremmin kuin muita marjapensaita. Parin vuoden välein siivoilen kuivat pois, näin alue pysyy helpompana liikkua, eikä tule ryteiköksi, tuntuvat tykkäävän jopa tästä. Pienen matkan päässä, kun on kaikki, johon en koska, niin se on nykyään täynnä pelkkiä kuivia oksia, eikä yhtään tuottavaa oksaa ole enää näkyvissä. Vatut päätyvät hilloihin ja höyrymehuun.

Mustikat, kanttarellit ja suppilovahverot löytyvät myös melko läheltä, samoista metsistä kaikki. Viime vuodet ovat vaan metsien kaadon suhteen olleet sellaisia, että alkaa ne parhaat paikat olla mennyttä.

Paras vadelmahillo on tietysti sitruunainen ja mustikkahillo maustetaan vaniljalla ja fenkolilla, ohjeet olen julkaissut täällä blogissa jo aiemminkin, mutta laitetaanpa uusiksi:

Sitruunainen vadelmahillo
2 kg tuoreita vadelmia
1 kg hillosokeria
2 luomusitruunaa (raasta kuoret ja purista mehut)
 
Vanilja-fenkoli mustikkahillo
2 kg mustikoita
1 kg hillosokeria
1 tl vaniljasokeria 
1,5 tl fenkolinsiemeniä (murskataan) 

Sitten kuukauden kuulumiset…

 

Kylvöt on hyvällä mallilla, siltä ainakin tuntuu. Toisaalta, nythän ollaan Kustaan päivässä, eli nythän pitäisi vasta aloitella, ainakin niiden suhteen, jotka yhtään kylmälle ovat arkoja. Viime yö oltiin plussan puolella, mutta melko niukasti +0,6 näytti mittari, siitä huolimatta nurmikko oli jäässä, samoin auton ikkunat. Pitäisi varmaan yksi lämpömittari laskea ihan maan tasalle, niin saisi sieltäkin lukemia, en oikein tiedä ketä tuo 2 m maanpinnasta lämpötila palvelee?

Kahden aikaisemman, terveyden kannalta kaaottisen vuoden jälkeen myös kasvimaa on ollut aika kaaottinen ja on sitä osin vieläkin. Vaikken kaikkia rikkoja koitakaan saada pois, niillekin kyllä on tilaa, mutta joku roti se nyt kuitenkin pitäisi olla. Melkoista savottaa on pitänyt, kun on koittanut raivata penkkejä kylvökuntoon. 

Toukokuun alakuulla istutin kuitenkin perunat ja sipulit, sekä kylvin porkkanat. Luullakseni olin kuukautta etuajassa muihin vuosiin nähden. Sittemmin olen kyllä miettinyt, että tuleekohan sieltä mitään, kylmähän tuo maa vielä oli, kun on sitä edelleen…

Nyt olen kylvänyt myös punajuurta, lehtikaalia ja härkäpapua, tietysti kukkia sinne ja tänne ja vähän tonnekkin.  Sain myös jonkun kuningasidea alkaa siirrellä monivuotisia yhteen penkkiin, lipstikka ruohosipuli, käärmelaukka on nyt siirretty. Mutta sitten hetkeksi unohdin oman ideani ja kylvin jo jotain yksivuotista samaan penkkiin, no ensi vuonna sitten jatketaan monivuotisten penkkiä.

Ja miltä se todellisuus sitten kasvimaalla näyttää, kun ottaa kuvan eri kuvakulmasta kun tavalleen..... Juurikin niin, on siinä pörriäiset huomioitu. 

 

Marjatuomipihlajaa on niin monet kehuneet, hankein sitä pari puskaa ja samalla reissulla kauan himoitsemiani tyrnejä Tarmon ja Tytin, Tyttejä olisi halunnut vähän useamman, vaan ei ollut kuin yksi. Satoahan noista ei heti ole luvassa, ovat sellainen sijoitus tulevaisuuteen hankintoja, joita pitäisi tehdä paljon enemmän.  


Linkit muiden bloggareiden kirjoituksiin:

Kasvuvyöhyke 1

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/kerkka/

Kasvuvyöhyke 2

Oma tupa, tontti ja lupa https://omatupajatontti.blogspot.com/2022/06/puolukan-puolesta.html

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2022/06/helppoa-omavaraisuutta-parvekkeella.html

Kasvuvyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2022-osa-6/

Evil Dressmaker http://www.evildressmaker.com/?p=16445

Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/mehästä-kohti-omavaraisuutta

Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2022/06/suuntana-omavaraisuus-6-keruutuotteiden.html

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2022/06/suuntana-omavaraisuus-osa-6-luonnosta.html

Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2022/06/omavaraisempaa-elamaa-2022-osa-2.html

Varmuusvara https://varmuusvara.blogspot.com/2022/06/kesakuun-ensimmainen-maanantai.html

Kasvuvyöhyke 4

Puutarhaheti https://puutarhahetki.blogspot.com/2022/06/unelmana-omavaraisempi-elama.html

Korkeala https://www.korkeala.fi/metsan-antimet-omavaraisuudessa/

Kasvuvyöhyke 5

Kasvuvyöhyke 6

Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2022/06/06/kesakuu-22-kerailytalous

1 kommentti:

  1. Fenkoli on aivan lempivihanneksiani ja ajatus fenkolista mustikkahillossa sai veden kielelle heti. Voin kuvitella sen mustikkaisen maun yhtyvän fenkolin lakritsaiseen makuun ja siihen vielä vanilja, olen myyty! :D

    VastaaPoista

Kiitos palautteestasi!