5.8.2019

Suuntana omavaraisuus 7

Heinäkuu on mennä jolkottanut ja ollaan jo elokuussa, on jälleen yhteispostauksen aika. En taida tälläkään kertaa pysyä ihan sovitussa teemassa, vaikka siitäkin toki muutama sananen löytyy tuonnenpana. Tämä on oikeastaan lomapostaus, takana on miehellä kolme viikkoa ja minulla neljä viikkoa lomaa palkkatöistä, viimeinen viikko on siis alkanut. Porin Jazzeilla pyrähdettiin yhden päivän ajaksi, ilma oli upea, kunnes taivas repesi. Tämä alkaa olla perinne, että jossain vaiheessa saamme vesiryöpyn niskaan, kun jazzeilla ollaan.


 Punaherukoille viriteltiin verkko, tämän piti olla kovinkin lintuystävällinen, mutta siitä huolimatta että tein vähintään kolme kierrosta päivittäin tarkistaen verkot, ehti sinne takertua muutamia lintuja kuumimpaan aikaa, osa saatiin pelastettua, mutta muutama valitettavasti menehtyi. Erityisesti pajulintu (myös uunilintuna tunnettu) tuntui menevän verkkoon kovasti. Pajulintuhan ei syö edes marjoja vaan on hyönteissyöjä, joten jotain kirvoja puskissa varmasti on, koska sinne niin mielittiin.
Ja linnuista puheenollen, piha pönttöjen tervapääskyt on tältä suvelta rengastettu. On mieleniintoista aina saada tietää, onko pöntöissä jokin pihassamme ennenkin pesinyt pariskunta tai peräti tässä syntynyt tai joku aivan vieras, uusi asukki. Tällä kertaa yhdessä pöntössä oli vain toinen emoista paikalla ja hänet oli viime kesänä rengastettu tässä, toisen pöntön pariskunta oli ihan uusi ja rengastamaton.  Molemmissa pöntöissä oli kaksi poikasta. Sitten säähän :)
Heinäkuussa satoi muutaman kerran ihan mukavasti, niin että vettä sai kerättyä rännien alta talteen tuleville päiville, loppukuu osoittautui jo kuumaksi kääntyen elokuun myötä suorastaan kylmäksi. Ei siis pahan kohtuutta, kuten on tapana sanoa.


Näiden älyttömän kuumien päivien myötä loppuivat myös kerätyt sadevedet, vaikka niitä oli kastelukannuissa, ämpäreissä ja kaikenlaisissa laastipaljuissa kasvimaan reunoilla.


 Sunnuntai aamuna puoli seitsemältä mittari näytti 2,6 lämmintä ja kesäkurpitsan lehdet ovat selkeästi saaneet pakkasta. Toisaalta ne ovat vasta kukkavaiheessa, joten en tiedä ehtisikö niistä muutenkaan mitään tulla. Edit. Oikeastaan ovat tuossa kuvassa vielä ihan hyvännäköiset, nimittäin nyt maanantai aamuna näkymä on aivan toinen, kaikki lehdet ovat mustia, samoin on käynyt koristekurpitsan lehdille, myös perunan varret ovat jo selkeästi saaneet osumaa, sekä maissi.


 Punajuurista, sipuleista ja perunasta sentään tulee jotain ja kukkasia on tulossa myös monenlaisia. Pääasia kun on vihreetä, pitää sitä johonkin olla tyytyväinen :)


 Vähän on jo maisteltu ensimmäisiä, mutta vielä saavat kasvaa, ainakin kuukauden. olin niin myöhässä kylvöjeni kanssa, etten oikeastaan ihmettele, etteivät tämän isompia vielä ole. Polttopuiden suhteen ollaan aika hyvässä vaiheessa, aloitettiin sirkelöinti niinden tulikuumien päivien aamuina, jolloin paikalle ei vielä aurinko paistanut. Pari kuormaa on saatu jo sisälle pinottua. Yksi kuorma on tehty esikoisen huusholliin ja jahka saadaan sieltä kärry takaisin, tehdään itselle viimeinen kuorma. Tämä vapauttaakin meidät sitten koko syksyksi sienimetsään :)


 Syksy on kyllä jo selvästi läsnä, jos aurinko ei paista, on oikeasstaan aika viileää päivälläkin. Aurinko on muuttunut keltaiseksi, keltaisia lehtiä tippuu koivuista ja siellä täällä näkee punaisia lehtiä. Toisaalta, miksi ei jo olisi syksy, alkaahan lasten koulukin jo muutaman päivän päästä. 


Mukavaa elokuun jatkoa!

Linkit muiden yhteispostaukseen osallistuvien kirjoituksiin:
#omavaraisuus #yhteispostaus 

18 kommenttia:

 1. Kurpitsat juroo täälläkin! Ei taida tulla sosetta pakkaseen tänä vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasin muiden blogeja lueskellessa, että on koko maan ongelma tuo kurpitsa. Marjoja ja omenoita tulee sitten senkin edestä, eletään talvi mehuilla ja hilloilla :)

   Poista
 2. Teillä on hienot purjoperunasosekeiton ainekset koossa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Höh, nuo on ihan tavallista sipulia, mutta voihan niitä varsia käyttää vaikka mihin. Olen ajatellut oikeesti kuivata osan, niin saa keittoihin väriä :)

   Poista
 3. Meilläkin etenkin myskikurpitsa kasvaa huonosti. Hienoa satoa teillä tulossa hallavaurioista huolimatta! Kaikkea hyvää elokuuhusi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä tässä loppujen lopuksi pitää olla ihan tyytyväinen :) Perunaa riittää joksikin aikaa ja ainakin punajuurta saa säilöönkin asti. Voisihan olla niinkin, ettei mistään olisi tullut yhtään mitään.

   Poista
 4. Ei, ei, ei! Elokuu on mulle vielä kesää ja yritän pitää tätä illuusiota hengissä! :D Mussa on sellainen valuvika etten ole oppinut sienistä pitämään vaikka säännöllisesti maistelen. Toivotan kuitenkin teille runsaita ja satoisia sieniretkiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei hätää, mekin on vasta pari vuotta ymmärretty noiden sienien päälle. Ensimmäiset kanttarellit bongattiin tällä viikolla, sateet on tehneet tehtävänsä... mutta koska on satanut, niitä viimeisiä puita ei olekkaan saatu sirkelöityä :D

   Poista
 5. Ai teillä rengastetaan lintuja! Onpa ihanaa! On nuo lämpöerot olleet melkoisia. Täällä meillä ei olla vielä menty kuin likimain kymmeneen asteeseen yöllä, oiskohan +8 ollut alin, mutta se loikka trooppisista öistä on ollut hurja. Täällä ei kuumimpien viikkojen aikana jaksettu tehdä juuri mitään. Mittari näytti tuota samaa lukemaa varjossa, joten täällä kökittiin paljon sisällä pimennetyissä huoneissa. On sekin elämää, keskellä kukkeinta kesää pakoillaa paahdetta sisällä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollaan menossa siihen, että siestaa on pakko viettää suomessakin. Meillä siesta ajoittuu lomalla siihen vanhan kotimaisen elokuvan aikaan, katsotaan ja torkutaan :) Varjoisissa kohdin koitetaan touhuta, kun piha on laaja, niin niitäkin kohtia löytyy, vaikka kuuma niihinkin jossain kohden iskee. Meillä käy vakirengastaja, tervapääskyt tulivat tähän silloin kun mekin, olivat naapurin mukaan olleet 15 vuotta pois...

   Poista
 6. Ihana tuo viimeinen kuva. Se jäi päällimmäiseksi mieleen, vaikkei paljon aiheesta kerrokaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se kuva teki sitten tehtävänsä, sellaiseksi mieleenpainuvaksi sitä siihen suunnittelin :)

   Poista
 7. Lintujen rengastaminen olisi kyllä mielenkiintoista puuhaa. Täälläkin on vakioasukit kesällä, olisi hauska tietää onko ne aina samat linnut jotka tulevat uudelleen kesänviettoon. Kastelukannuissa on mainio värisuora! Minulla ei ole kuin vihreitä kannuja ja hukkaan ne aina kasvien sekaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, meillä ollaan ihastuttu myöskin seuraamaan näitä lintuja kovasti, on todella mielenkiintoista. Ihan kamala on olut kesä, jolloin ei ollut yhtään tervistä nurkissa, sitä sitten miettii, että mitä niille on tapahtunut. Kastelukannut on yksi keräilykohde, kaikki pitää olla erivärisiä, niin joku löytyy aina :D

   Poista
 8. Ovat nuo lämpötilavaihtelut olleet teillä kyllä kertakaikkisen hurjia! Mutta kivalta näyttää sato silti, mikään ei voita oman maan pottuja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä muuta virka! Omat perunat on jotenkin paljon kauniinpiakin kuin kaupassa, ehkäpä se konenosto niitä kaupan perunia tärvelee. Ensi kesäksi pitää kehitellä jotain kehikoita, että saa pitää harsoja vaikka koko kesän!

   Poista
 9. Hukkasin keväälle kurpitsan siemenet jonnekin ja ne ovat edelleen löytymättä, kurpitsaton vuosi siis täälläkin.

  Tämän kesän sää ja kaivon veden vähyys ovat kyllä olleet haastava yhdistelmä. Onneksi olette saaneet jotain satoa. Meillä on vielä kasvimaan sadon tilanne tarkastamatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensi vuodeksi pitäisi vaan heti koittaa tehdä viisaammat suunnitelmat mitä kylvää ja muistaa ne syyskylvöt porkkanoiden suhteen ainakin. On maassa nyt sellaisia beibiporkkanoita, että ihan nauruttaa :)

   Poista

Kiitos palautteestasi!