1.4.2019

2019 suunnitelmien eteneminen - 1.4. (osa 2)

Tämä kirjoitus on osa Omavaraisuus.org bloggareiden 2019 yhteispostaussarjaa, joka ilmestyy aina kuun alussa, tämä huhtikuun yhteispostauksemme käsittelee kunkin suunnitelmien etenemistä ja samalla saatamme suositella jonkin omasta mielestä sopivan kirjan, lehden, ohjelman tai youtube-kanavan. Helmikuun postaukseeni pääset Tästä ja  ja maaliskuun postaukseeni tästä kunkin postauksen loppupuolelta löydät linkit muiden bloggaajien postauksiin.
Puutarha suunnitelmat ovat edenneet melkeinpä vain paperilla ja pääni sisällä, tosin sielläkin ne ehtivät tekemään monenmoista liikettä, laajeta, kuten viime postauksessani kerroinkin. Vaikka vielä maaliskuun alussa näytti, ettei lumet lähde ollenkaan, on jo nyt maa näkyvissä hyvinkin, joissain varjopaikoilla ja tuolla metsätaipaleella vielä on lunta, mutta pääsääntöisesti voi sanoa kevään saapuneen. 


Joutsenet, kurjet ja hanhet (joita kaikkia onnistuin saamaan tähän kuvaan kuun lisäksi) ovat saapuneet viereiselle pellolle ja aamuvarhaisella, ennen töihin lähtöä pääsee kuulemaan mustarastaan iloista laulua. Päivä on pidentynyt niin, ettei ajantajua oikeastaan enää ole, samalla kun mielikin on virkistynyt. 

Ihan kohta pääsee tonkimaan maata! 

 

Puuhommat on kesken, ehkä puolet vuoden polttopuista on nurin ja määrämittaan katkottuna sekä pinoissa metsässä. Työsarkaa riittää vielä senkin jälkeen, kun ne on saatu pois metsästä, halkelu ja pinoaminen kuivumaan. Loppukesästä pätkiminen ja sisäänkanto. Tänäkin vuonna puita pitää tehdä yli oman tarpeen. Olisi hienoa, kun se ylimenevä osuus joskus päätyisi omaan varastoon, kun ei koskaan tiedä vaikka olisi edessä talvi kun itsestä ei syytä tai toisesta ole edes siihen kuin nyt.

Mönkijän piti puolivälissä maaliskuuta saapua suomeen, mutta vieläkään se ei ole tullut. Ehkä se tuodaan ajamalla valmistusmaasta? Kävin jo tutkailemassa kasvimaita ja kovin on rikkaruohon vallassa nuo viimevuonna perustetut, niiden kanssa riittää hommaa varmaan vielä ensikin vuonna. Marjapuskista ei vielä ihan näe, missä on silmuja ja missä ei, heti kun ne tulevat näkyviin raivoan kuivat oksat pois.

Odotan myös innolla, mitä kompostista tänä keväänä irtoaa, irtoaako mitään? Olen kesäaikaan bokashoinut itsetehdyillä ämpäreillä. Vain kesäaikaan siksi, ettei minulla talviaikaan ole missään sulaa multaa, jotta pystyisin sekottelut tekemään. Viime kesänä en tehnyt sitäkään, vaan vein biojätteet suoraan eristämättömään kompostoriin, koska jäätyämme kaksin myös biojätteen määrä suorastaan romahti, eikä ämpäri olisi täyttynyt moneen kuukauteen, sekaan heitin silti bokashirouhetta silloin tällöin. Loppukesästä ostin fb-kirpputorin kautta käytetyn biolanin, mutta siitä on kannen saranat rikki, enkä niitä terrasta löytänyt, joten sitä ei ole otettu käyttöön. Nyt bauhaussin verkokaupasta löysin oikeat vermeet, ne vain pitäisi kiinnittää. Samalla ostoskoriin meni aukipitosalpa ja kiinnityslenkki varmuuden vuoksi, näistä huolimatta kompostorin hinnaksi jää reilusti alle puolet uuden hinnasta. Tammikuisen ruokaremontin jälkeen oma biojätemäärämme on kasvanut kuorien muodossa melkoisiin määriin, varsinaista ruokaa jää aniharvoin pois heitettäväksi, joten olisi aika kaivaa ämpärit esiin.


Ja sitten postauksen huviosuus, eli ohjelmasuositukseen:


Mitä vanhemmaksi olen tullut, sitä enemmän olen alkanut suosia ylen kanavia, niiltä tulee parhaat luonto dokumentit, esitettävät puutarhaohjelmat pysyvät realistisina ja niissä olevat ideat sopivat tähän ilmastoon, toisin kuin pohjoismaiden ulkopuolelta tuleva hapatus ja varsinkin ruotsalaiset rikosjännäritkin ovat aidosti kuviteltavissa. Elikkä, emme nykyään enää anna ohjelmien rajoittaa ja aikatauluttaa elämää, vaan katselemme areenasta itselle sopivana ajankohtana. Oikein laiskana viikonloppuna talvella, kun ulkona paukkuu pakkanen ja tuiskaa lunta, voidaan katsella jonkun ohjelman koko kausi ja miksei toinenkin, siinä pääse hyvin käsiksi koko juoneen. Tämän hetkinen suositus, jonka viimeinen osa tuli viime viikolla.

Kekseliäs Nikkari Areenassa


Norjalaisella pientilalla asuu Tesakerin perhe. Tilalla riittää puuhaamista ja korjaamista. Perheen isä Erik on varsinainen tuhattaituri ja keksijä ja hänellä on koko ajan monta puuhaa meneillään - kertoo ohjelmaesittely.
Pidän tästä ohjelmasta, koska mukana touhuaa koko perhe. Tosin tämä perheenisä tuntuu touhuavan aika paljon näiden omien keksintöjensä parissa, aivan kuin pakoillen varsinaista työhön tarttumista. Tunnen siis samaistuvani häneen melko vahvasti. Jokatapauksessa hän käytää paljon vanhoja menetelmiä ja työkaluja, loitsut ja liitokset ovat erityisesti mieleeni. Ohjelmissa tietysti näytetään aina pelkkää pintaa, mutta jotenkin kaikesta huokuu perhekeskeisyys ja lapset ovat kaikessa mukana.  Areenasta löytyy Nikkarin kaksi kautta, ensimmäinen 7 osainen ja toinen 8 osainen. Näkisin tälle mielelläni jatkoa, mutta ilmeisesti sellaista ei ole luvassa.

Näiden linkkien kautta pääset lukemaan muiden omavarais bloggareiden kirjoituksia:
Urban Farming
Harmaa torppa
Tsajut
Sarin puutarhat
Korkeala
Jovelan talopäiväkirja
Maalaiskaupungin piha
Riippumattomammaksi
Metsäläisten elämää
Sorakukka
Laura eli Javis
Maatiaiskanasen Elämää
Rakkautta ja maanantimia
Palokankaan pientila
Alussa oli Vehkosuo
Suurien unelmien puutarhablogi
Pienenpieni farmi
Iso-Orvokkiniitty
Villa Koira
Mrs Sinn
Torpan Tyttö
Ku ite tekee
Luomulaakso
Saman otavan alla
Caramellia
Airot ulapalla
Villa Kotiranta

#omavaraisuus #yhteispostaus #polttopuut #suunnitelmat #kevät

29 kommenttia:

 1. Kateellisena ihmettelen, onko teillä jo kasvimaa lumesta paljas? Meillä kasvimaata ja muuta pihaa peittää vielä hanki :D

  Tuo Norjalainen Nikkari on todella kiva sarja ja on kurjaa, jos se ei jatku.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Satu, kyllä maa on meillä jo lumesta paljas, mutta silti jäässä. Tosiaan pari senttiä oli vasta sulaa, kun joku päivä kävin mittailemassa :)

   Poista
 2. Harmi,ettei mönkijä ole tullut. Kyllä se maakin siitä sulaa, kun lumi kerran on sulanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, sitten vaan tulee taas se tunne, että kaikki hommat kaatuu päälle yhtäaikaa ja lopulta ei saa mitään aikaiseksi!

   Poista
 3. Onpa ihanasti sulanut jo kasvimaat. Meillä raparperi on jo noussut pihan toisella puolella, mutta toisella puolella on vielä paikoin hyvin paksustikin lunta. Harmi, että joudutte vielä mönkijää odottelemaa, toivottavasti se jo pian tulee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin kurkkimassa sinun raparperikuvat, paljon isompia kuin meillä, kun eilen niitä mittailin, samalla kun taas kokoilin mihin asti tarikko nyt uppoaa :).

   Poista
 4. Pitääkin tutustua tähän nikkariin. Ihan uusi juttu minulle. Tanskalaisen maajussin jaksot on totta kai kaikki katsottu.

  VastaaPoista
 5. Vähän pääsin raaputtamaan haravalla jo pihan kohokasvimaata. Ajattelin laittaa harson ensi viikonloppuna päälle, niin lämpeää joutuisammin.

  VastaaPoista
 6. Kekseliäs nikkari on hauska, uusia jaksoja odotellaan täälläkin innolla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäisiköhän laittaa ylelle porukalla palautetta? Oliskohan siitä jotain apuja...

   Poista
 7. Ihanan keväistä teillä jo nyt. Toivottavasti mönkkäri saapuisi pian se helpottaisi varmasti monta hommaa. Jännä näkökulma Erikin toimista. Totta tosiaan saattaa paeta arki hommia keksintöjen pariin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, hei Erik on vähän kuin minä. Siis siinä kun sen piti sitä keittiötä tehdä, niin kyllä syntyi piirustusta ja pienoismallia ja tulevaisuuden ikkunaa, mutta ei vaan tarttunut oikeeseen toimeen. Mulla menee ihan samoin hommat, pelkäksi suunnitteluksi :)

   Poista
 8. Näyttääpä teillä jo lupaavalta kasvimaalla, ei mene enää pitkään että pääset sinne touhuamaan! Meillä ei näy kasvilavoista vielä vilaustakaan. Tännekin kurjet palasivat eilen ja tänä aamuna näin ensimmäisen pariskunnan lähisuolla. Niiden mukana tulee aina kevät :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurjet ovat ne mun kevääntuojat, vaikka niitä on näkynyt tänä keväänä vain muutamia pariskuntia, ei mitään isoa pyrähdystä vielä kuten joutsenista ja hanhista.

   Poista
 9. Sehän se tässä on aina joka kevät, tämä odottelun tuska ja sitten onkin heitolla sen tusinan hommaa samaan aikaan :D Siellä näyttää jo kovin keväiseltä ja nyt kevät varmaan jo eteneekin rivakasti, kun ollaan päästy huhtikuun puolelle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, jep, eilen upposi tarikko joissain kohdin jo kokonaan maahan, toisissa ei, kevät siis tosiaan tulee keikkuen sinne ja tänne :) Lämmintä on luvattu jahuomenna vähän sadettakin, sekin sulattaa maata.

   Poista
 10. Onpa teillä jo keväistä! Meillä on vielä reilusti lunta. Tuosta nikkarista en olekaan ennen kuullut, kiitos vinkistä! Aurinkoista huhtikuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nopeasti ne sulavat, kun alkuun pääsee, täällä on viikossa taas niin paljon tullut lisää sulia kohtia!

   Poista
 11. Minulla tilanne tänään torpalla oli sellainen, että kun katsoin länteen, piha oli jo lähes kokonaan sula ja pääsisi haravoimaan (en tainnut siis ilmeisesti syksyllä tarttua haravaan...) mutta itään kun kääntyy niin edessä on paksut lumikinokset pitkin peltoja. Niinpä kävinkin vähän hiihtämässä pellolla ja hakemassa pajunkissoja samalla :)
  Minullakin Biolanin kompostorin kiinnitykset ja saranat ovat rikki - hyvä tietää että niitä saa varaosina!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka täälläkin oli vielä muutama viikko sitten lunta, niin jotenkin hiihtäminen tuntuu nyt ihan kaukaiselta ajatukselta, jännä miten äkkiä sitä mukautuu uuteen vuodenaikaan. Biolan on tosi epäkäytännöllinen, jos siitä on joku rikki, se kansi painaa niin paljon, tai minä olen heikko :)

   Poista
 12. Täällä vasta maapikkuhiljaa pilkistää. Ei pääse vielä pitkään aikaan tutkimaan tai tekemään ulos mitään. Sarjoja ei kuitenkaan ehdi katsella sillä muuta puuhaa kyllä riittää ihan kiireeksi asti

  VastaaPoista
 13. Moikka! Ihanan kuuloisia suunnitelmia ja paljon tutun kuuloista hommaa myös (puustressi!). Tämän kuun postausta on ollut kiva seurata, kun kaikilla on oma analyysi kevään etenemisestä. Eroja on täällä Suomen maalla niin paljon tähän aikaan vuodesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanoppa muuta, meilläkin toppasi kevään eteneminen, vaikka liian aikaisessahan tuo olikin. Suunnitelmat on muuttuneetjo tuostakin, kumma, kun suunnittelu kyllä sujuu, mutta varsinaista näkyvää ei tahdo syntyä :)

   Poista
 14. Oho, ompas teillä vähän lunta :) Työn iloa myös huhtikuulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kannata nuolaista ennenkuin tipahtaa, nyt sitä lunta nimittäin on taas reilu kymmenen senttiä. Oltiin sentään sateiden reunamilla, eikä keskipisteessä...

   Poista
 15. Kekseliäs nikkari on meidänkin suosikki, hyvän mielen ohjelma!

  VastaaPoista

Kiitos palautteestasi!