19.5.2015

Yrttien kerääminen

 Jatkokäsittely on  tehtävä heti keräämisen jälkeen, joten varaa  hommaan aika riittävästi.

Yrtit kerätään ilmavasti mielellään pärekoriin, jos käytetään muovikoria, sen on hyvä olla rei’itetty ja se kannattaa vuorata paperilla.  Muovipusseihin, -kasseihin tai ämpäreihin ei kannata kerätä, niissä yrtit pilaantuvat hyvin nopeasti.

Kannattaa kerätä ja käsitellä vain yhtä lajia kerrallaan

Paras yrttien keruusää on aamukasteen haihduttua, kun ilma on kuiva ja aurinkoinen.

Yleensä lehdet poimitaan nuorina, ennen kasvin kukintaa; jolloin niiden ravinto - ja aromipitoisuudet ovat yleensä parhaimmillaan. Vanhemmiten lehdet kovenevat ja kitkeröityvät, saattavat olla tautisia ja tuholaisten valtaamia, joten pitäydy vain nuorissa osissa. Hiostettaviksi kerättävien tulee kuitenkin olla täysikasvuisia lehtiä, muttei liian vanhoja.

Kukat poimitaan yleensä juuri auenneina, ylikukkineita ei kerätä.

Siemenet kerätään kypsinä.

Juuret ja juurakot kerätään varhain keväällä (ennen lehtien puhkeamista) tai myöhään syksyllä (lehtien lakastuessa). Keskikesällä juurten kerääminen on ajanhukkaa, niiden arvot ovat silloin huonoimmillaan


Älä kerää kasveja  50-200 m lähempää maantietä, kaupungin keskustasta, teollisuuslaitoksen läheltä, etkä kaatopaikan  tai myrkytetyn pellon pientareelta. Käytä maalaisjärkeä.


Maanomistajan luvan tarvitset aina, kun keräät puiden lehtiä ja neulasia, ja myös silloin, kun keräät kasveja paljon myyntiä varten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos palautteestasi!