22.5.2015

Hiostaminen eli fermentointi

Joidenkin aromien vahvistamiseen sopii hiostaminen, erityisesti kun yrttejä on tarkoitus valmistaa teeksi, sopii hiostaminen mainiosti. Hiostaminen sopii oikein hyvin ainakin ahomansikan, lillukan, vadelman ja mesimarjan lehdille.


Hiostamiseen sopii kaikenikäiset lehdet, kunhan ne ovat puhtaita ja kuivina kerättyjä. Yleinen muistisääntö kuitenkin on, että ennen kasvin kukintaa lehdet ovat parhaimmillaan.


Kerää lehdet ja anna niiden nahistua huoneenlämmössä 1 - 2 tuntia.

Ota kämmenien väliin tukku lehtiä ja pyöritä palloksi, lehtien pitää tulla niin ruttuisiksi, että soluneste kostuttaa ne. Voit käyttää avuksi kaulinta tai kaulimen asemasta lasipulloa tms. Laita valmiit lehtipallot lasipurkkiin ilmavasti, kantta ei saa laittaa tiukkaan, vaan ilman on päästävä kulkemaan. Laita purkki lämpimälle ikkunalle, hyötykasvikuivuriin tai vesihauteeseen n. 40-50 astetta, ja anna hiostua. 

Lehdet ovat valmiit, kun ne ovat muuttuneet rusehtaviksi. Lehdistä riippuen aikaa kuluu muutamasta tunnista vuorokauteen. Prosessia ei kannata nopeuttaa nostamalla lämpötilaa, koska liika kuumuus lopettaa entsyymitoiminnan. Avaa pallot takaisin lehdiksi ja kuivata normaaliin tapaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos palautteestasi!