9.5.2018

PuuhommiaPolttopuu hommat ovat meillä venähtäneet kovin pitkälle. Muina vuosina hommat on olleet paketissa jo huhtikuussa, mutta tämä talvi on ollut sairasteluni vuoksi melko vaikea. Lisäksi puuta on pitänyt tehdä enemmän, pojan perheelle myös saunapuiksi. Tosin esikoinen on itse ollut mukana hommissa kolmasti, mutta näiden kertojen väliä on ollut aina useampi viikko. On vaikeaa sopeuttaa ajankohta kaikille sopivaksi, kun me elämme ”normaalia” aikaa 5 työtä ja 2 vapaata ja hän tekee yötyötä 6 töitä ja 2 vapaata, lisäksi pitää sovitella vaimon sekalaiset vuorot ja lastenhoito. Niinpä olen nuo kerrat ollut lapsenpiikana, että hän on päässyt metsään

Oma osallistumiseni on ollut melko satunnaista, selkä ei vaan kestä. Mies on yksin haljellut kaikki puut, vaikka kaadossa ja metsästä pois hilaamisessa olen mukana ollutkin.

Viikonloppuna oli toivottavasti viimeinen metsäreissu ja siihen saatiinkin lainaksi naapurista mönkkäriä, kun tähän asti kaikki on tehty käsipelillä. Kyllä nopeutti tavattomasti ja säästi selkää. Ei niin omavaraista, mutta pakko se on itselle hankkia. Ei tämä kunto tästä enää paremmaksi tule. Nuo viimeiset kuutiot on nyt saatu  pois metsästä ja halkelu on enää edessä. Tietysti sitten loppukesästä pätkiminen ja suuliin vienti :)

Laina mönkijän tukkikärryssä oli kiinni tämmöinen systeemi, ei tarvinnut sitoa kuormaa liinoilla tms, erittäin kätevä peli. Tietääkö kukaan, mikä tämän kapistuksen oikea, virallinen nimi on?4 kommenttia:

 1. Hei tuo ei ole ihan samanlainen mitä itse olen käyttänyt, mutta ensinnä tukkipinon ympärille laitetaan ketju ja tällä ketkukiristimellä se kiristetään tiukaksi nipuksi https://www.uittokalusto.fi/eia-kiristysketju-8000-10-e1478.html
  p.s täällä on vielä osa puista kaatamatta ja kaikki pilkkomatta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No se, samaan tarkoitukseen tuo vekotin on, vaikka onkin tehdastekoinen. Kai tuo ketjukiristin on sitten se oikea nimi :) Löysin myös että ainakin vanhemmissa traktorin ketjuissa on käytetty samalla idealla toimivia kiristimiä.

   Poista
 2. Näppärän näköinen kiristin. Ei kaikkia hommia vaan saa tehtyä käsipelillä, joskus pitää hyödyntää vempaimia. Itselleen ei pidä olla liian ankara. Olette tehneet huiman urakan ja pääsette nauttimaan työnne tuotoksista talvella tulen räiskyessä tulisijassa :)

  VastaaPoista
 3. Vaikeaa kyllä sopeuttaa ajankohta kaikille sopivaksi. Meilläkin olisi puunkaatourakka ja haketus. Aina ei vain kaikki pääse mukaan vaikka apukäsiä tarvittaisiinkin.

  VastaaPoista

Kiitos palautteestasi!