2.3.2016

Kirjahyllyssä

Kotivaaran kirjahylly on pitkälti keskittynyt kasveihin, muunlaista tietoa tarttuu mukaan satunnaisesti. Tuntuu hassulta puhua kirjahyllystä, kun sellaista varsinaisesti ei ole, kirjat ovat siellä täällä, nyt koitin osan löytää samaan kuvaan, osa on vielä jossain ja ruuanvalmistuksen opukset on keittiössä, niistä sitten toiste. Tuossa kuvassa on joku niinkin uusi, jota en ole vielä edes avannut, mutta nimi (Luonnollinen menopaussi) tuntui mielenkiintoiselta, luen kun on enemmän ajankohtainen. Kasvien salaiset voimat - Sinikka Piippo
Kirja kertoo kattavasti kasvien kasvatuksesta ja käytöstä eri tarkoituksiin, noituudesta rohtokäyttöön. Osa kasveista valokuvina.

Kansanlääkintää kotikonstein - Saana Monthan, Osmo Hänninen, Päiviö Vertanen
Nimi kertoo oleellisen

Anis ja Iisoppo vanhoja lääkekasveja
Yli sata kasvia, kaikista piirroskuvat mukana tunnistamisen helpottamiseksi. Lääkinnälliset vaikutuksen hyvin kuvattuna. Kirjan kasvit ovat nimenomaan pohjoisen olosuhteissa kasvavia tai niitä voidaan täällä viljellä, joten siinäkin mielessä hyvä teos.

Luonnonyrttiopas - Simo Moisio, Yrjö Mäkinen, Marja Tuominen, Jukka Vauras
Opetushallituksen kirja, luonnonyrttineuvojan "koulutusopas". Sopiva aloittelevalle kerääjälle, kertoo myös jatkokäsittelystä ja myynnistä.

Suomalaiset marjat Kaikki metsän ja puutarhan lajit -Sinikka Piippo
33 luonnon ja viljeltävää marjaa ja lajia. Keruu, säilöntä, terveysvaikutukset ja käyttövinkit.

Metsäkirja Syötävää ja askarreltavaa Siuvatti & Penkkimäki
Kirjan takateksti kertoo näin: "Metsästä on moneksi! Paitsi tutu sienet ja marjat, metsästä saa paljon muutakin. Tähän kirjaan on kootu tietoutta ja ohjeita tervanpoltosta sienisalaattiin ja tuohiaskartelusta mahlan irrotukseen... jne."
Tästä kirjasta todellakin löytyy paljon ohjeistusta, petun keräämisestä leivän valmistukseen, tuohen kerääminen ja punonta, monipuolinen suositeltava teos!

Omat kanat, omat munat Pihakanalan perustaminen - Kirsti Hassinen
Tämän kirjan tietävät kaikki!

Satoa maasta - avomaantuotannon perusteet - Kaisa Karjalainen
Tämäkin on opetushallituksen kirja, perusoppikirja puutarha-alan opiskelijalle. Ehkä tuo oppikirjamainen uskoasu on tehnyt sen, etten ole edennyt tämän kanssa selailua pidemmälle, joten en osaa sanoa onko hyödyllinen vaiko ei.

Tee itse saippuaa - Sarah Harper

Käsin tehtyä saippuaa - Saara Kuha

Yläkuu ja alakuu Ajoituksen taito suomalaisessa kansanperinteessä

Irti oravanpyörästä - Kaarina Davis

Toisinnäkijän päiväkirja - Kaarina Davis

Emännän tietokirja A-K ja L-Ö, vuodelta 1957
Mielestäni hyödylliset opukset, vaikka osa asioista on tänäpäivänä itsestään selvyyksiä ja osa vanhentunutta tietoa, mutta hyödyllisiä asioita löytyy silti. Eri kasvien maan happamuudelta vaatimat arvot, omenapuiden istutus ja jalostus, jääkellarin valmistus, karjarotujen painot ja maidontuotannot, kirjansidonta, keittiön työvälineet, ihan laidasta laitaan kaikkea perinnönjakoa myöten.
1 kommentti:

  1. Mielenkiintoinen kirjoitus ja yllättävää kyllä, ei yhtään osumaa omaan hyllyyni. Nyt siis kiitän vinkeistä ja suuntaan noita opuksia etsimään :)

    VastaaPoista

Kiitos palautteestasi!