4.6.2015

Nokkonen

Nokkosen nuoret versot eivät sanottavammin polta, Keruu voidaan aloittaa heti kun versot ovat 10-15 cm ja jatkaa myöhäiseen syksyyn. Vanhemmista kasveista kerätään vain lehdet. Versot ja lehdet joko kuivataan tai pakastetaan tuoreena tai kiehautettuna (poltinkarvojen pistelyn lopettamiseksi riittää kun kaataa kiehuvan veden päälle). Varsineen kerätyistä versoista lehdet irrotetaan rusentamalla kuivatuksen jälkeen. Nokkonen on runsassatoinen ja sitä saadaan jo aikaisin keväällä

Nokkonen on lisäksi hyvänmakuinenkin ja sopii hyvin esim. keitoksi, munakkaaseen, kalakeittoon, täytteeksi uunikalan vatsaan, leipiin ja sämpylöihin, lettuihin, teeksi ja lehtivihreäjauheisiin.   

Keruuaika: Ruuaksi tarkoitettu nokkonen kerätään ennen kukintaa aurinkoisen jakson jälkeen, jolloin sen nitraattipitoisuus on alhaisimmillaan. . Ennen käyttöä tuore nokkonen ryöpätään. Keitto ja kuivaus tuhoavat poltinkarvojen myrkyn. Säilöminen talven varalle onnistuu joko kuivaamalla tai pakastamalla ryöpätyt nokkoset käyttöön sopivissa erissä. Runsastyppisiltä paikoilta nokkosta ei kannata kerätä sen sisältämien nitraattien vuoksi. Nokkosta on käytetty myös karjanrehuna parantamaan maidon laatua ja määrää. Nokkosen siemenet puolestaan lisäävät kanojen munintaa.

Nokkonen sopii hyvin anemian hoitoon, lisäämään virtsaneritystä, stimuloimaan munuaisten toimintaa ja poistamaan virtsahappoja.  Sillä on myös edullinen vaikutus eturauhasen liikakasvussa. Reumaattisiin sairauksiin nokkosta on käytetty hoitona sekä sisäisesti että ulkoisesti mm. nokkospiiskauksen muodossa. Nokkonen alentaa verensokeria, tasoittaa verenpainetta ja edistää suoliston toimintaa. Se lisää maidoneritystä. Nokkonen on terveellinen, vahvistava ja vastustuskykyä lisäävä kasvi. 

Hiuksille ja hilsehtivälle päänahalle huuhtelu nokkosuutteella tai -vedellä tekee hyvää estäen myös hiustenlähtöä. Nokkosen avulla saadaan hiukset kiiltäviksi. Huom! Vain tummille hiuksille.

Nokkonen on tärkeä luomu viljelyn lannoite- ja torjunta-aine. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos palautteestasi!