20.5.2015

Yrttien kuivaaminen

Tavallisin käsittelytapa on kuivaaminen, joka aloitetaan mahdollisimman pian keräämisen jälkeen. Kuivaamisen tulee tapahtua nopeasti. Kerää  kasvinosat niin puhtaalta paikalta, ettei sinun tarvitse pestä niitä ennen kuivatusta, koska ne sisältävät jo itsessään niin paljon vettä, että ylimääräinen lotraaminen saattaa tehdä kuivuminen mahdottomaksi, jonka seurauksena ne pilaantuvat.

Kuivauspaikan on oltava hajuton, mauton ja pölytön sekä valolta suojattu, samoin ötököiltä, oravilta ja linnuilta ja kuitenkin tilan on oltava tuulettuva. Lämpötilaksi suositellaan alle 35 °C. Liian korkeassa lämmössä yrtit menettävät  värinsä ja tummuvat. 

Paras tulos saavutetaan, jos yrttien annetaan kuivua huoneenlämpötilassa ohuena kerroksena yli yön ja ne pannaan sen jälkeen kuivuriin.  Jos kuivuria ei ole, löytyy sopiva paikka varmasti saunasta, vintiltä, pannuhuoneesta, leivinuunin tai jääkaapin päältä. Myös nippuina voi kuivata katonrajassa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti