Ollaan ehditty jo lokakuun pakkasaamuihin,
viimepäivityksestä on taas aikaa, vaikka elokuu olikin sateinen, oli syyskuu
melko lämmin ja kaunis, muutamaa loppukuun rankkasadepäivää lukuun
ottamatta. Hommat on oikeastaan hyvällä
mallilla. Sain lopulta marjat pois
puskista, nyt ne odottavat pakastimessa puuhellan lämmityskelejä, tulevat siinä
sitten maija kerrallaan ilmaiseksi.
Muutama pullo viimevuotisia mehuja on vielä jäljellä. Oikeastaan puuhellan lämmityskelit ovat jo
käsillä, mutta mies huomasi sitä nuohotessa sen kaipaavan pientä apua.
Korjauslaastia on levitelty useampana päivänä ja kuivumisaika siinä oli melko
pitkä. Jossain vaiheessa sekin varmaan tarvitsee uusia kokonaan, mutta vielä
ei.
Loput polttopuut sirkelöitiin pyhänä, kuorma odottaa vaan
kantajaansa. Tänä vuonna niitä on viety pikkuhiljaa sisälle, kun oli niin
kuivaa, niin tuntui, ettei ole mikään hätä ja ehtihän nuo niinkin, puoli tuntia
töiden jälkeen ja toiset puoli tuntia illemmalla sain aina kuorman viikossa
sisään ja viikonloppuun jäi uuden kuorman sirkelöinti. No sainhan minä parina iltana miehiltä siihen
apua, ettei ihan yksin tarvinnut. Vielä
kun tuon viimeisen kuorman jaksaisi.
Muutenkin on koitettu ottaa osin rennommin, perjantaisin on
ollut lomautuksia, mutta osa päivästä on käytetty lapsenlapsen, Erityisen
kanssa. Toisinaan meillä on ollut ohjelmaa, jos lähistöllä on ollut jotain
tarjolla, mutta tärkeintä hänelle tuntuu olevan noina päivinä yhteinen aika,
leikit, metsäretket ja kisut.
Jossain kohden alkusyksyä luulin, ettei tomaatit punastu
koskaan, mutta niinpä vaan alkoi niitäkin tulla, ei mitään kilotolkulla, mutta
muutama silloin tällöin, niin ettei kyllästy. Ja niin, että kannustaa
jatkamaan, koska nyt noinkin hyvin tuli vaikka ihan taivasalla olivat, niin
mitä lainkaan, jos olisi kasvihuone, tai edes jonkinmoinen suoja niille tarjota,
jossa lämpötila pysyisi edes viidentoista asteen nurkilla. Porkkanoista tuli
tavattoman hyvän makuisia, lajikkeen nimi ei ole tässä nyt käsillä. mutta
jotain keltaista vanhaa lajiketta nuo ovat.
Tuskin niistäkään talveksi mitään saa, mutta nyt on mukava hakea muutama
silloin tällöin ruuan lisukkeeksi. Papujen kanssa taas kävi niin, että kun
päivä toisensa perään ajattelin, etten niitä kerää vielä, enkä vielä, niin
pakkanen vei ne kerralla kaikki.
Tästäkin voi vaan viisastua. Kasvimaa on siis näillä tietämin melko
kylmällä paikalla.
Isompana urakkana itselläni ennen talven tuloa pidän uuden
kasvimaan perustamista. En taida jaksaa kaivaa, kuten keväällä, vaan isken
suoraan maahan pahvit, puusilput ja kärrään palaneet hevosenpaskat, se on se
suurin homma, kun enin osa matkasta on ylämäkeä. Ja päällimmäiseksi bokashimullat,
jotka olen kerännyt erilliseen kasaan.
Olen ollut tuohon bokashointiin kyllä tyytyväinen, huomattavasti
nopeampaa, kuin perinteinen menetelmä. Tosin
aloin jossain kohden epäillä jatkuvan limaisen yskäni johtuvan jollain lailla
noista vermeistä ja ehken ollut ihan väärässä, kun jo viikko sen jälkeen, kun
siirsin homman kokonaisuudessaan ulos, tuntui helpottavan, ehdein kuitenkin
köhiä pari kuukautta. Nyt kun on jo yöpakkasia, ämpäreissä toiminta varmasti
hidastuu ja vielä on ratkaisematta lopullisesti se talvitouhu multaantumisineen.
Mieli tekisi bokashin kaveriksi myös biolanin lämpökompostoria,
joka nyt näytti olevan tarjouksessa, proteiinien kanssa tuo bokashi on onneton
ja vaikka lihapuolta jää hyvin harvoin pois heitettäväksi, olisi sekin
kuitenkin jotenkin ratkaistava. Tiedä sitten onko ihan hölmöläisen hommaa,
mutta olen miettinyt, että jos bokashin parin viikon multaantumisen jälkeen
sihtaa ja se mikä ei ole hajonnut päätyisi vielä lämpökompostoriin? Onko jollain
muulla tätä ”ongelmaa”? Muutoin tuon ämpärin täyttö kestää meillä 2-3 viikkoa,
kolmella aikuisella, mielestäni se on aika vähän. Jos syödään keittoja, tulee
kuoritavaraa paljon, kun taas keitettyjä perunoita, niin taidan olla ainoa,
joka perunansa kuorii :).
Muuten pyritään syömään kaikki mitä tehdään. Kahvinsakkoja en ämpäriin pistä,
kerään ne erikseen ja sekoitan suoraan multatehtaaseen. Kananmunan kuoret murskaan
kahvipussissa ja nekin päätyvät suoraan multiin.
Muistan lukeneeni jonkun viisaan kertomana, että
omavaraisuuteen pyrkijällä ei saisi olla ajoleikkuria, koska se on niin
hirvittävä laiskuuden merkki. No sellainen kuitenkin on ja laiskuuttani vielä
investoin kerääjäänkin. Kerääjä on kesken kasauksen, mutta tarkoitus on saada
sillä nyt lehdet ja viimeisten ruohonleikkausten silput talteen katteeksi
kasvimaille. Luultavasti tavaraa tulee ”yli oman tarpeen”, joten sellaistakin
kompostikasaa on tarkoitus alkaa ylläpitää. Nurmikko kasvaa kesällä
älyttömästi, vaikkei sitä lannoita, ainoa lannoite on se silppu, joten se on se
pääpointti tässä kerääjän hankinnassa, että alan ihan tarkoituksella köyhdyttää
tuota nurmialuetta ja katetta tarvitaan kesällä kasvimaalle runsaasti.
Tulipa tästä sekainen mielen purkaus, pitäisi opetella purkautumaan useammin, pysyisi ehkä joku tolkku kirjoituksessa!
#omavaraisuus #kasvimaa #kompostointi #polttopuut
#omavaraisuus #kasvimaa #kompostointi #polttopuut
Olen harkinnut bokashointia, mutta kirjoittamasi sai epäröimään. Kerrothan miten toimit jatkossa ja palasiko yskä?
VastaaPoistaItsekin aina kerralla hoidan puun oston ja niiden pinoamisen syksyllä. Keväällä voivat sitten rauhassa kuivata. Meilläkin porkkanat onnistuu lähes poikkeuksetta, tomaateissa aina haastetta.
VastaaPoista